Perservance

NASA-ina letjelica s robotom za Mars upala u probleme

31.07.2020.
u 09:31

Raketa koja prevozi robot Perservance zbog prevelikog hlađenja koristi samo nužne funkcije.

Letjelica koja prevozi robot Perseverance američke svemirske agencije NASA-e ka Marsu zapala je u tehničke teškoće i sada radi koristeći samo nužne funkcije, priopćila je NASA nekoliko sati poslije njenog lansiranja iz Floride.

"Podatci ukazuju da je letjelica ušla u stanje poznato pod nazivom "stanje bez neuspjeha", vjerojatno zato što je njen dio bio hladniji nego što se očekivalo“, kada se našla u sjenci Zemlje, navela je američka svemirska agencija, prenosi Beta, pozivajući se na AFP. 

Kako se navodi, osoblje iz Misije Mars 2020. pravi kompletnu bilancu stanja letjelice. 

Letjelica je u "safe modu", ali NASA ne očekuje da problemi ugroze cjelokupnu misiju. 

NASA je lansirala k Marsu svog pokretnog robota Perseverance koji treba otkriti tragove ranijeg života na tom planetu.

Prema planu, robot treba stići do Marsa 18. veljače 2021. godine.

Raketa Atlas V United Launch Allliancea poletjela je kako je predviđeno u 7.50 po lokalnom vremenu (13.50 po srednjoeuropskom vremenu) iz Cape Canaverala na Floridi, na put dug 480 milijuna kilometara koji će trajati gotovo sedam mjeseci, prenosi Beta.

Misija na Mars

Rover bi trebao sletjeti u bazu 250 metara dubokog kratera "Jezero", koji je prije 3,5 milijardi godina bio jezero i za koji znanstvenici vjeruju da bi mogao sadržavati dokaze o potencijalnom nekadašnjem životu mikroba na Marsu.

Krater je dobio ime po mjestu Jezero u blizini Jajca u Bosni i Hercegovini.

Prvi dio rakete se odvojio nekoliko minuta poslije lansiranja. Prema planu, Perservance treba na put k Marsu biti izbačen iz zemljine orbite.

Ako stigne neoštećen 18. veljače 2021. NASA-in robot će biti tek peta takva letjelica kojoj je uspio taj put od 1997. godine.

Do sada su sve letjelice bile američke, ali Kina je prošlog tjedna lansirala svoju prvu letjelicu k Marsu i ona treba stići na crveni planet 2021. godine.

Mars bi prema tome iduće godine mogao imati tri aktivna robota na svojoj površini, sa američkim robotom Curiosity koji je prešao 23 kilometra na planetu od 2012. godine.

Glavna misija robota Perseverance je da traži tragove ranijeg života na Marsu.

Znanstvenici misle da imaju dobre dokaze da je prije tri milijarde godina planet bio topliji i pokriven rijekama i jezerima, odnosno imao uvjete da nastanu mikrobi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije