Osiris-Rex

NASA-ina letjelica krenula u misiju prikupljanja uzoraka s asteroida

20.10.2020.
u 11:21

NASA-ina svemirska letjelica će pokušati prikupiti prvu zbirku uzoraka s jednog asteroida. Letjelica Osiris-Rex, što je skraćenica od Origins, Spectral Interpretation, Identification of Resource, Security-Regolith Explorer bi trebala prikupiti uzorke s asteroida Bennu i ponijeti ih na Zemlju zbog daljnjih istraživanja.

Bennu je od Zemlje udaljen 290 milijuna kilometara i mogao bi se opasno približiti našem planetu u sljedećem stoljeću, premda su šanse za udar malene.

Osiris-Rex, koji je lansiran 2016. godine i veličine je većeg kombija, pokušat će se približiti asteroidu na nekoliko metara, a potom će uz pomoć robotičke ruke nazvane Tagsam (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) prikupiti uzorke.

Povratak se očekuje 2023. godine

Tagsam će na pet sekunda dotaknuti asteroid, izbaciti pritom dušik pod pritiskom da bi uzburkao njegovu površinu te usisati uzorke teške između 60 i 2000 grama prije nego što se udalji. Na NASA-inim internetskim stranicama može se pratiti prijenos uživo približavanja svemirske letjelice asteroidu, a započet će u 21 sat po GMT-u ili 23 po našem lokalnom vremenu. Zbog udaljenosti je komunikacijama i naredbama potrebno oko 16 minuta da stignu do Osiris-Rexa.

Očekuje se da će se letjelica s uzorcima s Bennua na Zemlju vratiti u rujnu 2023. godine.

U NASA-i se nadaju da će misija vrijedna milijardu dolara otkriti i tajnu porijekla našega Sunčevog sustava, kao i o izvoru vode i organskih molekula pronađenih na Zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije