Turska i Izrael

Napetosti rastu: Erdogan i Netanyahu razmjenjuju optužbe

01.04.2018.
u 18:32

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je Benjamina Netanyahua nazvao "teroristom" pošto je izraelski premijer odbio "moralnu prodiku" Turske o krvavim sukobima koji su se u petak dogodili na granici između Gaze i Izraela. 

"Hej, Netanyahu! Ti si okupator! Na ovoj si zemlji okupator, a istodobno si i terorist", rekao je Erdogan u govoru pred pristalicama u Adani. 

"Ono što radiš potlačenim Palestincima bit će upisano u povijesti, a mi to nećemo nikada zaboraviti", nastavio je. 

Tisuće je ljudi prosvjedovalo u petak blizu Pojasa Gaze u ime palestinskih izbjeglica, pri čemu je došlo do sukoba s izraelskom vojskom, Pritom je ubijeno 16 Palestinaca, a više od 1400 ih je ozlijeđeno, prenijele su agencije.

Prekjučerašnjim maršem započeo je pogranični prosvjed koji bi trebao trajati šest tjedana, a organizatori su ga nazvali nenasilnim. Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori na Veliki petak i u povodu početka židovske Pashe. 

Erdogan je u subotu optužio Izrael za "nečovječan napad" i za "masakr" poručivši da će u svakom trenutku i na svaki način "raskrinkavati izraelski teror", a Netanyahu je u nedjelju ujutro na Twitteru odgovorio "da najmoralnijoj vojsci na svijetu neće držati prodike oni koji godinama neselektivno bombardiraju civile". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?