prosvjed protiv rasizma i policijske brutalnosti

Najveće okupljanje prosvjednika u SAD-u. U nekim gradovima policija morala upotrijebiti šok bombe

Foto: Reuters/Pixsell
1/4
07.06.2020.
u 08:09

Prema izvješću policije na ulicama Washingtonu okupili su se deseci tisuća prosvjednika, što je dosad najveće okupljanje od početka prosvjeda

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se na prosvjedu protiv rasizma i policijske brutalnosti u Washingtonu, dvanaestog uzastopnog dana prosvjeda u SAD-u.Prosvjedi širom SAD-a ali i u drugim dijelovima svijeta potaknuti su smrću Georgea Floyda koji je preminuo 25. svibnja u Minneapolisu nakon što je policajac klečao na njegovom vratu gotovo devet minuta, iako mu je Floyd govorio da ne može disati. 

Prema izvješću policije na ulicama Washingtona okupili su se deseci tisuća prosvjednika, što je dosad najveće okupljanje od početka prosvjeda. Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru se oglasio o prosvjedima.

"Mnogo je manja gužva u DC-u nego što se predviđalo. Nacionalna garda, Tajna služba i DC policija obavljaju fantastičan posao. Hvala!" tvitnuo je.

Prosvjedi su uglavnom protekli mirno, a nije bilo prijavljenih sukoba s policijom. Na ulicama je bilo puno manje uniformiranih časnika nego ranijih dana te su uglavnom bili opušteniji. Ipak Bijela kuća je bila pod jakim mjerama sigurnosti. Vojnici su stigli sa šest autobusa, bili su naoružani i nosili štitnike. Velika skupina prosvjednika okupila se u blizini Bijele kuće. Prosvjednici su pritom skandirali: Iselite ga odavde! Iselite ga!. Ipak do sukoba s policijom došlo je u Seattleu, a policija je prosvjednike zaustavljala šok bombama. Prosvjednici se nisu htjeli maknti nakon brojnih upozorenja policije, te su počeli bacati kamenje i boce na policiju, pa su morali reagirati.

U Atlanti su prosvjednici pjevali i plesali na ulicima. Brojne obitelji s djecom izašle su i uz pjesmu dale podršku. U New Yorku uhićeno je 11 prosvjednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije