crne brojke

Najsmrtonosnija godina za Amerikance u Afganistanu od 2014.

Reuters
22.08.2019.
u 18:37

Pogibija dvojice američkih vojnika jučer u Afganistanu pribraja se ukupnoj brojci od 14 Amerikanaca koji su ove godine ondje stradali u borbi. Iako je godina još daleko od kraja, u Afganistanu je već poginulo najviše američkih vojnika u posljednjih pet godina.

Sadašnja operacija Freedom's Sentinel, koja je zamijenila operaciju Enduring Freedom u siječnju 2015., broji ukupno 77 poginulih američkih vojnika. U Afganistanu je od listopada 2001. poginulo 2428 Amerikanaca, prenosi Index.hr. 

Upravo su ovih dana u tijeku pregovori američkog pregovarača Zalmaya Khalilzada s talibanima o postizanju rješenja za okončanje borbi, a američki predsjednik Trump je u utorak u Ovalnom uredu kazao da je ridikulozno koliko dugo se SAD bori u Afganistanu. Pritom je najavio da će vratiti dio vojske nazad, ali da SAD mora imati prisutnost u Afganistanu, koji je opisao kao "Harvard za teroriste", kako javlja CNS News.

Trenutno je u Afganistanu između 13.000 i 14.000 američkih vojnika, od čega je gotovo 8500 u NATO-ovoj misiji Resolute Support, sa zadaćom uvježbavanja, savjetovanja i pomaganja afganistanskim snagama.

No u toj je NATO-ovoj misiji još 8600 vojnika iz gotovo 40 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Ove godine u Afganistanu je poginuo i prvi hrvatski vojnik, Josip Briški (27) iz Sesveta. To je prva žrtva od 2003. godine, otkako je Hrvatska prisutna u Afganistanu. Briški je poginuo 24. srpnja u Kabulu u napadu bombaša samoubojice, dok su još dva hrvatska vojnika ranjena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije