U GNIJEZDU U BRODSKOM VAROŠU

Najpoznatija ljubavna priča ipak nije doživjela kraj: Klepetan se vratio Malenoj!

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
04.06.2020.
u 16:17

– Sjećam se, bilo je oko 6 i 15 ujutro kada mi je pod prozor došao jedan rodan i počeo klepetati. Ja se inače rano ustajem tako da sam već bio budan, baš sam bio kuhao kavu kad sam ga ugledao – prisjeća se Stipa.

Ugnijezdu na krovu područne škole u Brodskom Varošu opet je veselo. Domar Stipa uvjeren je da je rodan koji je u travnju došao u Malenino gnijezdo upravo Klepetan. Najljepša ljubavna priča životinjskog svijeta dobila je tako svoj novi nastavak.

– Ni jedan drugi rodan ne bi mi tako došao pod prozor i tražio jesti, ne bi išao za mnom. Kad se vratim "iz ribe", on stane iza auta i čeka me, jer zna da ću oko 6-7 sati doći kući. To je on, moj Klepetan – sretan je Stipa.

Podsjetimo, Klepetan se lani vratio 18. ožujka. Malena i on odmah su pohrlili u zagrljaj jedno drugom i radili na podmlatku. Međutim, proljeće je bilo hladno, u travnju je još padao i snijeg, a Malena zbog svoje hendikepiranosti i slomljenog krila nije mogla dobro pokriti jaja, pa se ptići nisu izlegli.

Klepetan je bio revoltiran takvim razvojem događaja, pa je 18. travnja napustio gnijezdo. Bio je sav jadan i neraspoložen, a kako je uz to riječ o ptici staroj oko 35 godina, umirovljeni domar Stjepan Vokić (74), koji skrbi o rodama, pomislio je da je njegov ljubimac otišao potražiti mjesto na kojemu će u miru uginuti.

I doista, Klepetana nije bilo sve do 5. travnja ove godine. A onda, kada su ga već svi bili prežalili, dogodio se neočekivani obrat.

– Sjećam se, bilo je oko 6 i 15 ujutro kada mi je pod prozor došao jedan rodan i počeo klepetati. Ja se inače rano ustajem tako da sam već bio budan, baš sam bio kuhao kavu kad sam ga ugledao – prisjeća se Stipa i dodaje:

– "Tapao" je naprijed-natrag. Pitao sam ga "Klepo, jesi li to ti", ali nisam se usudio reći to glasno da mi se ljudi ne smiju. On se popeo na gnijezdo k Malenoj i malo-pomalo ona ga je prihvatila. Izgledalo mi je kao da ga pita gdje je dosad, kud je otišao, zašto. Ne znam gdje je bio, ali očito je vidio da to nije to i da nema hotela do kod Malene. Poklopio je nos i vratio se. Ona je jadna sve to pretrpjela, i ja s njom – priča Stipa.

Malena i Klepetan do sada su na svijet donijeli 66 ptića. Nažalost, ove će godine, čini se, ponovno ostati bez mladih. Vrijeme je opet bilo hladno i kišovito, jaja su se ohladila. Ptići su se trebali izleći još prije desetak dana, ali nisu, pa Stipa misli da je za to već prošao rok.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije