BIVŠI PREDSJEDNIK

Na tisuće Moskovljana ispratile Gorbačova

Mihail Gorbačov pokop
Foto: POOL/REUTERS
1/2
03.09.2022.
u 18:52

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1990. godine zbog svoje uloge u okončanju hladnog rata

U subotu je na posljednji počinak ispraćen zadnji sovjetski lider Mihail Gorbačov. Kako je to bilo i sa svim vođama Sovjetskog Saveza prije njega, bio je izložen u otvorenom lijesu koji su obilazile tisuće Moskovljana i njihovih gostiju.

U Dvorani stupova moskovskog Doma sindikata 1953. godine bilo je izloženo i tijelo Josifa Visarionoviča Staljina, kao i Vladimira Iljiča Lenjina te Leonida Brežnjeva. Čovjeka koji je hladni rat priveo kraju nije došao ispratiti Vladimir Putin, naime, on je u četvrtak došao na odar, što su viješću i uz nekoliko fotografija popratile ruske i svjetske novinske agencije.

U subotu, naveli su iz Kremlja, nije bilo mjesta u gustome predsjednikovu rasporedu, ali poručeno je da će jedan od članova njegove straže "predstavljati državni element". Neće biti ni državničkih počasti. Reuters je uočio bitnu razliku u odnosu na ispraćaj Borisa Jeljcina, koji se odvijao u moskovskoj prvostolnici uz državne počasti te je proglašen nacionalni dan žalosti.

Među tisućama ljudi koji su Gorbačova jučer došli ispratiti na posljednji počinak, mnoštvo je i onih koji ga krive za današnju situaciju, koja proizlazi iz dopuštanja naglog raspada SSSR-a uz perestrojku, kojom nije uspio oporaviti posrnulu sovjetsku ekonomiju. I sam je Putin raspad komunističkog imperija nazvao "najvećom geopolitičkom katastrofom stoljeća". Gorbačov je ruskim napadom na Ukrajinu bio zgrožen, iako Rusija ne skriva da je to dio pokušaja vraćanja nekadašnjeg utjecaja.

Njegov pomoćnik Pavel Palazčenko tvrdi da ga je to na kraju i slomilo. Mihail Gorbačov bio je izložen u drvenom lijesu prekrivenom ruskom zastavom, a u dvorani je potiho, zanimljivo, svirala melodija iz filma "Schindlerova lista".

Gorbačov je 1990. godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svoje uloge u okončanju hladnog rata. Sovjetskim Savezom vladao je šest godina dopuštajući slobodan odabir Istočnoj Njemačkoj u spajanju sa Zapadnom, no nije mogao spriječiti da slično odaberu članice njegove države. Mnogi Rusi to mu, dakle, ne mogu zaboraviti. Zanimljivo je i da je svoj dolazak na posljednji ispraćaj najavio i mađarski premijer Viktor Orbán, ali glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da neće biti susreta s Putinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?