RIM

Na talijanskim izborima predviđa se laka pobjeda krajnje desnice

23.09.2022.
u 08:06

Talijanska desničarka Giorgia Meloni izgleda nezaustavljiva: sve ukazuje na to da će na izborima u nedjelju premoćno pobijediti, voditi prvu poslijeratnu krajnje desnu vladu u Italiji i postati njezinom prvom premijerkom.

Iako su posljednje ankete provedene prije dva tjedna, jer ih po zakonu ne smije biti neposredno prije izbora, ništa ne ukazuje na moguću promjenu trenda. 

Desničarska koalicija, koja uključuje Melonijeve postfašiste Braću Italije, protuimigrantsku Ligu Mattea Salvinija i stranku Forza Italia Silvija Berlusconija, po tim anketama trebala bi dobiti 46 posto glasova.

Ljevica, predvođena Demokratskom strankom (PD), vjerojatno će dobiti 28,5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvijezda (M5S) 13 posto. 

Čelnik Demokratske stranke Enrico Letta praktički je već u javnim istupima priznao poraz, ali je pozvao neodlučne birače da glasaju za njegovu stranku ili riskiraju premoćnu pobjedu desnice što će joj omogućiti da mijenja ustav.

"Glasat ću za Meloni", rekao je 55-godišnji odvjetnik Bernardo, koji nije želio reći svoje prezime, dodajući da želi "naučiti Demokratsku stranku lekciju" zbog njezine negativne predizborne kampanje koja se temeljila na "mržnji prema drugima".

Bog, domovina, obitelj

Prijevremeni izbori sazvani su nakon ostavke premijera Marija Draghija u srpnju pošto su mu tri stranke u njegovoj koaliciji uskratile potporu, izazvavši neizvjesnost u zemlji koja se bori s inflacijom i rekordnom sušom.

Desničarska koalicija obećava iznimno skupa rješenja za porast cijena energije i života, a nije objasnila kako to misli platiti.

EU je predvidio gotovo 200 milijardi eura za postpandemijski oporavak Italije, koja ima drugi najveći državni dug u eurozoni.

Meloni (45), koja njeguje imidž izravne, odlučne osobe, rekla je da će tražiti ponovne pregovore o tom dogovoru, koji ovisi o provedbi reformi u Italiji.

Ljevica inzistira da je taj novac upitan ako pobijedi desnica.

Na izborima 2018. Braća Italije dobila su nešto više od četiri posto glasova, a sada u anketama dobivaju 24 posto unatoč tome što politički potječu od Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovale pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata. 

Meloni mami Talijane svojim motom "Bog, domovina i obitelj", otimajući potporu nekoć popularnom Salviniju, koji je po analitičarima zapečatio svoju političku sudbinu neuspjelim pokušajem uzurpacije vlasti 2019. godine.

Još ima prostora za iznenađenja

Meloni obećava da će smanjiti poreze i birokraciju, povećati potrošnju za obranu, zatvoriti talijanske granice kako bi zaštitila zemlju od "islamizacije", ponovno pregovarati o europskim ugovorima kako bi vratila više ovlasti Rimu i boriti se protiv "LGBT lobija".

Pobjeda desničara bila bi "velik rizik" za EU, rekao je Letta za AFP u kolovozu, jer "nijednom velikom europskom zemljom nikada nisu vladale političke snage koje su toliko očito protiv ideje zajednice Europe".

Desnica je duboko podijeljena zbog ruske invazije. Meloni podržava slanje oružja Ukrajini, a Salvini, dugogodišnji obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, protivi se sankcijama.

Ljevica, pak, želi nastaviti ondje gdje je proeuropski Draghi stao. 

Ali njezini pozivi na kontinuitet zvuče manje uvjerljivo osiromašenim i prestrašenim biračima u jako zaduženoj Italiji od obećanja promjena, ističu analitičari.

Još "ima prostora za iznenađenja", rekla je talijanska politologinja Nadia Urbinati za list Domani u četvrtak, osobito ako se uzme u obzir da je, po anketama, 20 posto birača neodlučno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije