BEOGRADSKI TISAK:

Na dnu prioriteta: članstvo Srbije u EU sve neizvjesnije

Reuters/PIXSELL
21.05.2017.
u 16:00

Proširenje će biti usporeno dok se Europska unija ne stabilizira iako pregovori neće biti ni u jednom trenutku obustavljeni ali se nazire scenarij po kojem će se sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja odugovlačiti koliko god je moguće, prenosi beogradski dnevnik.

Članstvo Srbije u EU  na sve je dužem štapu i na dnu prioriteta u Berlinu, piše u nedjelju beogradski tisak.
 

Njemačka, kao vodeća zemlja Unije, čvrsta je u stajalištu da proširenje, u svjetlu "brexita" i drugih političkih izazova, treba na dulje razdoblje gurnuti u stranu i fokusirati se na stabiliziranje i jačanje EU-a, navode Večer novosti. Proširenje će biti usporeno dok se Europska unija ne stabilizira iako pregovori neće biti ni u jednom trenutku obustavljeni ali se nazire scenarij po kojem će se sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja odugovlačiti koliko god je moguće, prenosi beogradski dnevnik.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u tom je kontekstu izjavila za talijanski list "Stampa", da je sigurna da posle odlaska Velike Britanije, Unija neće ostati na 27 članica, ali  je put za Srbiju i druge zemlje Balkana i dalje dug, naporan i ne uvijek pravocrtan. Značajna zapreka europskim integracijama Srbije je i pitanje Kosova, jer su pregovori Beograda i Prištine trenutno u blokadi, a "normaliziranje odnosa" se ne nazire. 

Nije izvjesno ni kada će i na koji način Srbija pristupiti najavljenoj promjeni Ustava, što je također nužan korak na europskom putu.

Prema planu, trebalo je do kraja ove godine usvojiti izmjene koje se tiču pravosuđa, ali izgledi da će se taj rok poštovati sve su manje. Ipak, EU će i dalje pomagati Srbiji oko usklađivanja propisa i ostalih obveza iz pregovaračke platforme s ciljem da,  kada i ako se stvore politički uvjeti,  bude spremna za ulazak u Uniju, piše ova list.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije