POTREBNE MNOGE PROMJENE

Na čelo ukrajinske vojske postavljen je 'najbolji od najgorih': Što bi promjena vodstva mogla značiti za tijek rata?

10.02.2024.
u 18:55

Smjenom generala Valerija Zalužnog je Zelenski nagovijestio promjene u vojnoj strategiji. Potrebne su hitne promjene unutar obrambenih snaga koje uključuju i tehnološki napredak

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak smijenio generala Valerija Zalužnog. Smjena se dogodila u kritičnom trenutku rata s Rusijom i nagovještava promjenu u ukrajinskoj strategiji. Ova promjena se dogodila u trenutku kada su ukrajinske jedinice u zaostatku na nekoliko dijelova duge crte fronte, posebice u Istočnim regijama Donjecka i Harkova, piše vecernji.hr.

Poznato je kako Ukrajini nedostaje streljiva, ali i iskusnih vojnika, piše CNN. Zelenski je izjavio kako je s njegovim sada bivšim generalom imalo iskren razgovor po pitanju promjena u vojsci te kako su te promjene uistinu hitne.

Dodao je da su "osjećaj stagnacije u južnim područjima i teškoće u borbama u regiji Donjecka utjecali na javno raspoloženje". Prema nedavnim istraživanjima, raspoloženje javnosti je doista loše i sumorno. Utvrđeno je kako su u Ukrajini porasli brojevi onih koji smatraju kako događaji idu u krivom smjeru. 

Male su šanse kako će Zalužnyijeva zamjena, general Oleksandr Syrskyi, ponuditi radikalnu promjenu stila, no smatra se kako je u bližim odnosima s Zelenskim. Zapovijedao je kopnenim snagama od ruske invazije, ali je kritiziran radi velikih gubitaka ljudskih života pri proširenju obrane Bakhmuta. 

Neki ga opisuju kao empatičnog, a neki ga čak i zovu "general 200" (200 je vojni kod za poginule u akciji). Direktor programa za međunarodne odnose na Sveučilištu New Haven u Connecticutu, Matthew Schmidt, smatra kako se "Syrskyi smatra konsenzusnim izborom" te je izjavio kako "neki kažu da je previše sovjetski, što znači nemaštovit, ali sposoban, neki kažu da ne podnosi dobro neugodne istine - nešto što je Zalužnyi učinio - a neki kažu da je najbolji od najgore vrste generala."

Syrskyjev najhitniji zadatak bit će stabilizirati prve crte. Neki od prioriteta su mu i popuniti oslabljene redove nekih od najboljih ukrajinskih brigada te osmisliti ubrzanje dolaska zapadnog streljiva na prve crte. Radi upornih ruskih napada "prvi prioritet je osigurati da se zadrži trenutna linija kontakta", kaže Schmidt. "Putinova taktička slabost ne znači da ne može ubiti tisuće svojih vojnika u pokušaju da zauzme značajne dijelove teritorija. Svaki novi šef mora poštovati taj rizik", dodao je. 

Ruski broj vojnika je najmanje tri puta veći od onog u Ukrajini. Ukrajinske profesionalne postrojbe su iscrpljene neprestanim borbama, a doživjeli su i velike gubitke. Američki dužnosnici su procijenili da je čak 70 tisuća ukrajinskih vojnika poginulo, dok ih je dvostruko više ranjeno. 

Zalužnyi je prošli tjedan izjavio kako "moraju priznati značajnu prednost koju uživa neprijatelj u mobilizaciji ljudskih resursa i kako se to može usporediti s nesposobnošću državnih institucija u Ukrajini da poboljšaju razine ljudstva u našim oružanim snagama bez upotrebe nepopularnih mjera."

U ukrajinskom parlamentu se trenutno raspravlja o uvođenju novog zakona o mobilizaciji vojnika koji bi smanjio minimalnu dob za mobilizaciju na 25 s 27 (odredba koju Zelenski nije potpisao prošle godine) i uveo oštre kazne za ljude koji se ogluše o pravila mobilizacije. Međutim, Zelenski je zabrinut radi sposobnosti vlade da plati veću stajaću vojsku (plaća na prvoj liniji je šest puta veća od prosječne ukrajinske plaće od 3000 dolara mjesečno) i zbog političkog rizika.

Osim toga, Zalužnyi je uporno tvrdio da, s obzirom na veći ruski fond ljudstva i oklopa, Ukrajina treba koračnu promjenu u svojoj tehnologiji na bojnom polju. Bolji i moderniji dronovi i druge bespilotne letjelice bi omogućile obavještajne podatke u stvarnom vremenu i precizne informacije o ciljanju.

Jednostavno rečeno, Ukrajina mora prevazići tehnološki zaostatak, što je Zelenski istaknuo u svom govoru najavljujući promjene u vodstvu. Njegova ubrzano rastuća domaća industrija bespilotnih letjelica bit će presudna u tome i već daje pozitivne rezultate.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije