PHEBE NOVAKOVIC

Muž agentice CIA-e u Afganistanu je tajno naoružavao mudžahedine

PHEBE NOVAKOVIC
gtres/GTRES
09.04.2024.
u 07:54

Kad se Phebe Novakovic, koja ima srpsko podrijetlo, pridružila General Dynamicsu prije više od dva desetljeća, bila je rijetkost: žena na poziciji moći ključne karike američkog vojno-industrijskog kompleksa

Na Forbesovoj listi 100 najmoćnijih žena svijeta, što ih na vrhu ljestvice predvodi šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, među lidericama koje svojim djelovanjem definiraju naš svijet u svim područjima djelovanja, od politike i biznisa do svijeta zabave, našlo se, posve zasluženo, i jedno ime koje vuče podrijetlo iz naše regije. Riječ je o Phebe Novakovic, Amerikanki srpskog podrijetla, “teškoj” 294 milijuna dolara, jednoj od rijetkih žena na poziciji izvršne direktorice u području vojne industrije, koja je na ovoj prestižnoj listi zauzela 29. mjesto.

Na čelu je moćne kompanije General Dynamics, koja je među najvećim proizvođačima obrambene tehnologije za američku vladu, a u iznimnom životopisu ove poslovne žene može se pronaći i podatak o njezinu višegodišnjem iskustvu agentice CIA-e i drugim dužnostima u ministarstvu obrane SAD-a. Bez sumnje, tom biografskom podatku treba pripisati svojevrsni veo tajnosti obavijen oko ove žene, koja se rijetko pojavljuje u javnosti i ne voli govoriti za medije. Tko je zapravo Phebe Novakovic i kako se vinula tako visoko u “muškom svijetu”?

U retrospektivi, čini se kao da je oduvijek bila predodređena za obrambeni svijet. Njezin otac, srpski imigrant koji je stigao preko Velike bare sa 17 godina i sa samo 50 dolara u džepu, kasnije je služio u vojnoj obavještajnoj službi kao potpukovnik u američkim zračnim snagama. “Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mojem ocu zaista su mi bile usađene u ranom djetinjstvu i zato zaista vjerujem u služenje naciji”, rekla je Phebe Novakovic u jednom od rijetkih i kratkih javnih obraćanja na vojnom učilištu.

 

Rođena 1958. godine u Pittsburghu, školovala se u biskupskom internatu u San Antoniju, potom je završila preddiplomski studij na koledžu Smith u Northamptonu, kasnije je i magistrirala na Sveučilištu Pennsylvania. Odmah nakon završenog fakulteta odabrala je obrambeni sektor, za početak u malom poduzetništvu, za tvrtku Beltway, u kojoj je analizirala oružane sustave. Tijekom kasnih 70-ih – razdoblja nakon Vijetnamskog rata kada su vojska i obavještajne službe bile prezirane u mnogim kampusima – ona se isticala gorljivim patriotizmom. “Phebe je uvijek bila vrlo domoljubna. Imala je republikanski odgoj, konzervativniji od mnogih vršnjaka”, rekla je njezina bliska prijateljica i kolegica iz razreda Patricia Anne Lind.

Bilo joj je 27 kada se udala za svog prvog supruga Michaela Vickersa, a vijest o njihovu vjenčanju objavio je časopis za bivše studente koledža Smith: “Mike i Phebe upoznali su se u ministarstvu vanjskih poslova”. Ova formulacija, ispostavit će se, bila je paravan za poslove u špijunaži. Zapravo, budući supružnici upoznali su se dok su radili za Središnju obavještajnu agenciju. A Vickers nije bio bilo koji operativac CIA-e. Bio je bivši pripadnik Zelenih beretki i glavni strateg tajnog programa agencije koji je naoružavao mudžahedine dok su se borili da istjeraju vojsku Sovjetskog Saveza iz Afganistana.

Vickers je Phebe naučio skakati padobranom, a godinu dana nakon vjenčanja zajedno su otišli u Wharton, gdje su oboje stekli MBA, najpoznatiji svjetski poslijediplomski studij koji, među ostalim, osigurava poštovanje poslovne zajednice. Vickers, koji je donedavno bio podtajnik u ministarstvu obrane za obavještajne poslove, tek je nešto više prijateljski nastrojen prema medijima od svoje bivše supruge, što objašnjava zašto se imena ovo dvoje zaslužnih obrambenih igrača tako rijetko spominju i povezuju u javnosti.

Uloga Phebe Novakovic u obavještajnoj agenciji poznata je kao “nepoznata”, zna se tek da im se pridružila 1983., a njezina biografija dostupna na stranicama tvrtke kojoj je na čelu potvrđuje da je bila časnica za operacije CIA-e. No, kao svaki dobar operativac, Novakovic o svojim aktivnostima nikada nije rekla ni riječ. Bivši kolege vjeruju da je provela neko vrijeme u inozemstvu pod nekim službenim vladinim pokrićem, prikupljajući informacije o vojnim sposobnostima određenih država. S obzirom na njezino podrijetlo, možda baš i na Balkanu? Ostaje, dakle, nepoznato. “Jedno znam”, kazao je jedan bivši vladin dužnosnik, “da ona nije bila samo analitičarka koja je sjedila u uredu u Pentagonu.”

Kada su je tijekom poslovnog intervjua pitali može li otkriti neke detalje o tom periodu života, kratko je odgovorila: “Nema šanse”, ističući prisutnost ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmijalo mnoge. U to vrijeme čak ni njezini najbliži prijatelji nisu imali pojma da je Novakovic u CIA-i. “Mislila sam da je negdje u Washingtonu”, kazala je Patricia Anne Lind, kuma jedne od Phebeinih kćeri i glavna savjetnica Nine West Holdingsa. “Očito nisam znala što moja najbolja prijateljica radi.”

No njezin kasniji enorman uspjeh ne znači da su je svi oduvijek dočekivali raširenih ruku. S diplomom fakulteta, s dvije kćeri i trećom “na putu”, nakon rada u CIA-i tražila je novi posao. Tijekom spomenutog poslovnog intervjua otkrila je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mjesecu trudnoće hladno odbili. “Mislim da je to bio najbrži intervju na svijetu. Za otprilike 30 sekundi rekli su da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao: ne zapošljavamo vas.” Naposljetku je dobila posao u Uredu za upravljanje i budžet tijekom mandata predsjednika Georgea Busha starijeg, a od 1997. do 2001. bila je posebna pomoćnica državnog tajnika i zamjenica ministra obrane.

Phebe Novakovic davno je izašla iz sjene, i ali tri desetljeća kasnije još uvijek izbjegava javnu scenu, i dalje je alergična na medije, primjetno je rijetka pojava u trustu mozgova u Washingtonu, k tome ograničava svoj kontakt s većinom analitičara s Wall Streeta na tromjesečne pozive i povremene konferencije investitora. Kad se pridružila General Dynamicsu prije više od dva desetljeća, bila je rijetkost: žena na poziciji moći ključne karike američkog vojno-industrijskog kompleksa. Međutim, s obzirom na njezin odgoj, nije imala poteškoća s prilagodbom na visoke razine testosterona u svijetu tenkova i borbenih zrakoplova. Novakovic je na čelu General Dynamicsa od 2013., a prethodno je obnašala razne rukovodeće uloge u tvrtki, uključujući dužnosti glavne operativne direktorice, izvršne potpredsjednice poslovanja pomorskih sustava i više potpredsjednice za planiranje i razvoj. Prije nego što je postala izvršna direktorica, vodila je odjele konglomerata Bath Iron Works, Electric Boat i Nassco.

Danas brojne žene donose velike odluke u obrambenoj industriji, od Marillyn Hewson u Lockheed Martinu i Leanne Caret u Boeingu do Kathy Warden, šefice Northrop Grummana. Ipak, sa svojim utjecajem u političkim i vojnim krugovima, vjerojatno nitko nije tako moćan kao Phebe Novakovic. Njezinih 11 godina na čelu General Dynamicsa uključuje mandate tri američka predsjednika sa suprotnim mišljenjima o tome koliko javnog novca treba izdvojiti za vojsku. Pod Barackom Obamom vojna potrošnja pala je na relativno skromnih 3,1 posto BDP-a u 2017., prije nego što je znatno povećana pod njegovim nasljednikom Donaldom Trumpom, u svjetlu rastuće prijetnje koju predstavlja jačanje kineske vojske i modernizacija. Iskoristivši prednosti ovog novog i poboljšanog proračuna, Novakovic je 2018. za usluge konzaltinga američke vlade osigurala posao General Dynamicsu “težak” 9,6 milijardi dolara.

No u jednom od već spomenutih rijetkih intervjua rekla je i da su je njezini roditelji odgojili da bude skromna. “Oni su bili uvijek ponosni na mene, ali također imajući na umu da je najvažnije biti dobra osoba.” Otkrila je i da voli operu, a tu joj je ljubav prenijela baka tijekom odrastanja u Njemačkoj.

“Živim u Washingtonu i naučila sam da je najbolje letjeti ispod radara”, rekla je Phebe Novakovic.

O njezinu bračnom životu, očekivano, ne zna se puno, osim da se udavala dvaput. Nakon propalog braka s Michaelom Vickersom, udala se za Davida Morrisona, a u oba braka zadržala je svoje djevojačko prezime. “Moj suprug moj je oslonac. Ne bih mogla raditi sve ono što radim da nije bilo njega i podrške koju mi pruža”, rekla je Phebe Novakovic, čije se ime nalazi i na listi žena “America’s Self-Made Women”, koje su same stekle bogatstvo i gdje zauzima 92. mjesto. Najmoćnija Srpkinja na svijetu, bivša agentica CIA-e, uspješna poslovna žena, milijunašica s Forbesove liste koja je ispunila američki san svoga oca… sve je to Phebe Novakovic, čija bi impresivna biografija mogla poslužiti kao sjajan scenarij za filmski hit. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?