PRIJETI MU DUGAČAK ZATVOR

Muškarac uhićen u Poljskoj: 'S Rusima planirao atentat na Zelenskog!'

Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Ser
18.04.2024.
u 19:51

U priopćenju Ureda Nacionalnog tužitelja Poljske navodi se da je muškarac, poznat samo kao Pawel K., optužen da je bio spreman proslijediti informacije o sigurnosti na aerodromu ruskim agentima te da je uhićen u Poljskoj u srijedu. Ako bude osuđen, mogao bi dobiti do osam godina zatvora.

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe, tvrdeći da je bio dio navodne zavjere za atentat na ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog.

U priopćenju Ureda Nacionalnog tužitelja Poljske navodi se da je muškarac, poznat samo kao Pawel K., optužen da je bio spreman proslijediti informacije o sigurnosti na aerodromu ruskim agentima te da je uhićen u Poljskoj u srijedu. Optužen je da je tražio kontakt s ruskim sudionicima u ratu u Ukrajini i da je planirao predati detaljne informacije o aerodromu Rzeszow-Jasionka, blizu granice s Ukrajinom, prenosi AP.

Zračna luka nalazi se u jugoistočnoj Poljskoj, u blizini granice s Ukrajinom, a služi kao ulaz međunarodne vojne i humanitarne pomoći za Ukrajinu. Zračna luka je pod kontrolom američkih trupa. Ako Pawel K. bude osuđen, mogao bi dobiti do osam godina zatvora. Tužitelji su istaknuli da je uhićenje rezultat suradnje s tužiteljima i sigurnosnim službama Ukrajine, koje su im pružile ključne dokaze.

 

Inače, ovo nije izolirani slučaj; od napada Rusije na Ukrajinu 2022. godine nekoliko osoba je uhićeno u Poljskoj pod sličnim optužbama. S druge strane, Poljska, kao članica Europske unije, čvrsto podržava Ukrajinu i Zelenskog u njihovu otporu ruskoj agresiji, podsjeća AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije