Arheolozi predstavili

Mural iz Perua star 3.800 godina objašnjava misterij kraja drevne civilizacije

EPA
20.08.2019.
u 19:58

Arheolozi iz Perua u ponedjeljak su predstavili nevjerojatan mural za koji se vjeruje da je izrađen prije 3.800 godina, javlja BBC.

Zid s muralom pronađen je unutar javne ceremonijalne zgrade na lokalitetu Vichama koji se nalazi sjeverno od Lime. Složeni isklesani prizori prikazuju žabu čiji oblik podsjeća na čovjeka i druge ikonografske reprezentacije ljudi.

Arheologinja Ruth Shady Solis, direktorica Arheološke zone Caral (ZAC), smatra da scena predstavlja "prikupljanje vode" kroz kišu, piše Index.hr. 

Naime, u andskoj civilizaciji žabe su reprezentirale vodu, a lice ispod žabe predstavlja ljude koji čekaju dolazak kiše i time kontinuitet života.

Drugi prikaz, pronađen u blizini, prikazuje četiri ljudske glave koje okružuju zmije i oblik koji liči na sjeme s licem. Arheolozi smatraju kako su ove skulpture vjerojatno nastale u razdoblju oskudice i gladi.

Arheologinja Tatiana Abad objasnila je na konferenciji za novinare kako ovi isklesani prizori predstavljaju vrijeme "krize" koje je pogodilo tadašnje stanovništvo.

Mjesto Vichama nalazi se u provinciji Huaura u Peruu, oko 150 km sjeverno od glavnog grada Lime. Znanstvenici su tamo započeli s iskopavanjima 2007. godine, a stručnjaci vjeruju da se radilo o drevnoj poljoprivrednoj i ribarskoj zajednici.

Smatraju kako je lokalitet Vichama jedan od najvažnijih populacijskih centara iz civilizacije Caral, za koju se smatra da datira od prije 5.000 godina i da je najstarije središte civilizacije pronađeno u Americi. Mjesto Vichama je 2009. godine došlo na listu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

Znanstvenici vjeruju kako je civilizacija misteriozno nestala oko 1800. godine prije Krista, a arheologinja Shady je u ponedjeljak rekla kako novootkriveni murali u Vichami ukazuju na to da bi razlog tome mogla biti promjena lokalne klime.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?