ALTERNATIVA NA LJEVICI

Možemo! postaje nacionalna priča u Hrvatskoj: Ušli u vijeća Splita, Rijeke i Osijeka

Sanjin Strukic/Pixsell
17.05.2021.
u 08:57

Gorčina za HDZ: u Zagrebu u drugi krug s Tomaševićem ušao Škoro, ljutiti Plenkovićev protivnik

Rezultati jučerašnjih lokalnih izbora u Hrvatskoj zorno su, prije svega, pokazali kako se na lijevoj strani političkog spektra stabilizirala alternativa SDP-u s perspektivom rasta na nacionalnoj razini. Platforma Možemo pomela je konkurenciju u Zagrebu, gdje je njihova Tomislava Tomaševića malo dijelilo od pobjede u prvom izbornom krugu, a u Gradskoj skupštini nadomak su većine. Dodanu vrijednost donosi im i ulazak njihovih kandidata u gradska vijeća Splita, Rijeke i Osijeka, što im daje itekakvu podlogu za izgradnju snažne nacionalne priče i potvrđuje da su ispravno odlučili kada su odbili predizbornu suradnju s najvećom strankom ljevice.

SDP je, pak, prvi put u glavnom gradu ostao bez kandidata u drugom krugu, a i njihova lista za gradsku skupštinu ostala je tek na petom mjestu, iza HDZ-a, DP-a i BM365. Stranka je, s druge strane, uspjela sačuvati većinu sredina u kojima je bila na vlasti u mandatu na izmaku, čak i dobiti neke nove. Uspjeli su zadržati prednost u Rijeci, gradu u dobroj mjeri zasićenom višedesetljetnom vladavinom ove opcije. Njihov kandidat Marko Filipović u drugi krug ulazi sa značajnom, gotovo dvostrukom prednošću pred nezavisnim Damirom Štimcem, no konačna bitka neće im biti nimalo jednostavna, s obzirom na činjenicu da su na trećem i četvrtom mjestu ostali kandidati HDZ-a i Mosta, čiji će birači u drugom krugu teško zaokružiti kandidata ljevice. Pitanje je i može li Filipović računati na sve glasove koje je u prvom krugu dobio PGSov Nikola Ivaniš, a uspjeh platforme Možemo u Zagrebu mogao bi dodatno potaknuti razmišljanje birača o promjenama i u ovom gradu.

Komadina u drugi krug

Kad je riječ o županijama, SDP-ov Željko Kolar u prvom je krugu obranio poziciju krapinsko-zagorskog župana, a i primorsko-goranski Zlatko Komadina ostvario je značajnu prednost pred HDZ-ovim Garijem Cappellijem, no ovoga će puta ipak morati u drugi krug, na što Komadina nije navikao. U drugi izborni krug će i Ranko Ostojić u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što se u ovoj sredini može smatrati SDP-ovim uspjehom. Također, u prvom krugu dobili su gradonačelnika Makarske, Ploča, Koprivnice i Trogira. No, da je svjestan kako su birači njegovoj stranci, prije svega u Zagrebu, pokazali žuti karton u izbornoj je noći dao do znanja predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je poručio kako mu je žao zbog sredina u kojima nisu dobro prošli, ali i kako su čuli poruku birača te “neće zabijati glavu u pijesak”. Većinu sredina kojima je dosad upravljao obranio je i HDZ, čiji je predsjednik Plenković proglasio pobjedu zbog činjenice da su i dalje na vlasti u većini županija, gradova i općina.

– Rezultati su dobri, pobjednički – kazao je Andrej Plenković, koji je pred kamere stao nešto prije ponoći. No, i ovoj će stranci iza jučerašnjih izbora ostati ponešto gorčine. To se prije svega odnosi na situaciju u Zagrebu, gdje je u drugi krug s Tomaševićem ušao Miroslav Škoro, ljutiti Plenkovićev protivnik. Lista njegova Domovinskog pokreta za Gradsku skupštinu osvojila je gotovo isti broj glasova kao i HDZ-ova, što govori da je HDZ, iako sa znatno boljim rezultatom nego 2017. godine, u Zagrebu ipak dobio značajnu konkurenciju s desna. U Splitu, jedinom velikom gradu u kojem je na vlasti, njihov Vice Mihanović u drugom će se krugu morati ogledati s kandidatom Centra Ivicom Puljkom, koji je prvu rundu dobio s tri postotna boda prednosti. S druge strane, veliki uspjeh HDZ bilježi u Osijeku, gdje njihov kandidat Ivan Radić u drugi krug ulazi s teško dostižnom prednošću pred nezavisnim Berislavom Mlinarevićem, kojega podupiru Domovinski pokret i Most. Što se tiče izbora po županijama, HDZ može biti zadovoljan činjenicom da je, unatoč lomovima i odljevu dijela članstva, u čemu nedužan nije bio ni vrh stranke, obranio većinu u skupštini Vukovarsko-srijemske županije. I njihov kandidat Damir Dekanić u drugi će krug s velikom prednošću pred dojučerašnjim stranačkim kolegom Josipom Dabrom. U gradu Vukovaru, međutim, stranka bilježi neuspjeh jer je Ivan Penava ostvario gotovo dvostruko bolji rezultat od njihova Nikole Mažara. Iako u Vukovaru ni sada nisu na vlasti, činjenica je da je Penava prije četiri godine izbore u prvom krugu dobio kao HDZov kandidat, što znači da stranka bilježi pad u odnosu na 2017. godinu.

Ličko-senjska županija također je jedna od starih utvrda koje je HDZ pokušao vratiti, no prvi krug kao prvoplasirani je završio aktualni župan Darko Milinović, iako tijesno ispred HDZ-ova Ernesta Petryja pa će se sve rješavati za dva tjedna. Prednost u Županijskoj skupštini stranka je uspjela obraniti. I neugodnosti za HDZ euNeugodno iznenađenje HDZ je doživio u susjednoj, Šibensko-kninskoj županiji, gdje je nezavisni Marko Jelić prvi krug završio kao prvoplasirani, premda s vrlo malom prednošću pred HDZ-ovim aktualnim županom Goranom Paukom. Iako je stranka uspjela zadržati prednost u Županijskoj skupštini, drugo i trećeplasirane su nezavisne liste Stipe Petrine i Jelića, što pokazuje da HDZ gubi zamah u još jednoj svojoj utvrdi. Plus, pak, bilježe u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj su njihova kandidata Ivana Celjaka od pobjede u prvom krugu dijelila manje od dva postotna boda, a daleko najjači rezultat bilježi i njihova lista u Županijskoj skupštini. Ovakav rezultat svjedoči da birači HDZ-u nisu zamjerili nesnalaženja u obnovi nakon potresa na kojima su njihovi konkurenti gradili kampanju. Što se tiče Mosta, ta stranka na ovim izborima i nije imala puno za izgubiti jer su ih nakon 2017. napustili gotovo svi lokalni čelnici koji su bili dio njihove platforme prije nego što je i formalno prerasla u stranku.

Njihov predsjednik Božo Petrov uspio je ući u drugi izborni krug s dugovječnim županom Nikolom Dobroslavićem, a u Županijskoj skupštini druga su lista, s gotovo 20 posto podrške. Petrov je odmah pozvao druge opcije da ga podrže u drugom krugu, a hoće li na to pristati SDP, koji na izborima prije četiri godine ovdje nije želio javno podržati njihova Nikolu Grmoju, ostaje za vidjeti. Solidan rezultat bilježi i Mostov Marin Miletić u Rijeci. Iako je u utrci za gradonačelnika ostao na četvrtom mjestu, Mostova lista za Gradsko vijeće dobila je neočekivano velikih 10,37 posto. Izborni uspjeh bilježi i stranački bard Miro Bulj, koji u drugi krug ide kao prvoplasirani s 42,71 posto, a neznatno manji broj glasova dobila je i njegova lista, sada najsnažnija u sinjskom Gradskom vijeću. Svojevrsno su iznenađenje ovih izbora i rezultati u Ličko-senjskoj županiji, gdje je kao anketni favorit slovio aktualni župan Darko Milinović, no nakon više od 70 posto prebrojanih glasova, čini se da kao prvoplasirani iz prvog kruga, premda s prednošću u promilima, izlazi HDZ-ov Ernest Petry, a HDZ je odnio i većinu u Županijskoj skupštini, što znači da je stranka nadomak toga da vrati svoju staru izbornu utvrdu. HDZ se uspio othrvati napadima s desna i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je njihov Damir Dekanić po prvim neslužbenim rezultatima dobio više od 40 posto glasova, a prednost će morati potvrditi u drugom krugu protiv stranačkog disidenta Josipa Dabre, kojega podupire Domovinski pokret. Ivan Penava uvjerljivo, pak, vodi u utrci za još jedan mandat gradonačelnika Vukovara, a njegova lista prva je i u Gradskom vijeću, s više od 40 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije