Ivica Dačić

Možda će vlada HDZ-a imati više hrabrosti u odnosima sa Srbijom nego SDP

Ivica Dačić
Tomislav Krasnec/PIXSELL
04.01.2016.
u 17:49

Dačić je kazao da Srbija poštuje Hrvatsku kao susjeda.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić uvjeren je da bi odnosi sa novom vladom Hrvatske mogli biti bolji, a od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) očekuje da će imati više hrabrosti za neke poteze koje nije povlačaila vlada Zorana Milanovića, predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP).

Dačić je u intervjuu regionalnoj televiziji N1 izjavio rekao kako vjeruje da će s Tomislavom Karamarkom iz HDZ-a bolje surađivati nego sa Zoranom Milanovićem, naglasivši kako “Karamarka dobro poznaje“ još iz vremena dok su obojica bili ministri unutarnjih poslova u vladama Srbije i Hrvatske.

“Možda će HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza, za koje u SDP-u u određenom trenutku nije bilo dovoljno političke hrabrosti, jer bi ih netko mogao optužiti da nemaju dovojno nacionalnih crta. Za nas nije bitno da te odnose dovedemo u fazu ljubavi, nego zajedničkog interesa”, kazao je Dačić za TV N1.

Na pitanje da li će u odnosima s novom vladom u Hrvatskoj Beograd ustrajati na postavljanju ćirilićnih ploča i manjinskim pravima u Vukovaru, Dačić je istaknuo kako misli da je to “civilizacijsko dostignuće”.

“Ako je to problem za modernu Hrvatsku ili modernu Srbiju, onda mogu reći da smo zaostali u razvoju”, ocijenio je srbijanski ministar. "Nas zanima položaj našeg naroda koji živi u Hrvatskoj, a isto tako i položaj vašeg naroda koji živi ovdje”, rekao je Dačić.

Na pitanje novinara iz studija u Zagrebu da li će to postaviti kao uvjet u budućim pregovorima s predstavnicima hrvatske vlasti, Dačić je kazao da Srbija poštuje Hrvatsku kao susjeda.

“S druge strane, ne želimo reći da vas volimo. Zašto? Kad netko kaže da vas voli, a laže, sutra će vas najviše mrziti", rekao je Dačić, ocijenivši da se Hrvatska postavila suprotno srbijanskim nacionalnim interesima u odnosu na Kosovo.

“Budući da ste se postavili prema nama suprotno našim nacionalnim intresima, volimo vas kao Papuu Novu Gvineju, jer su oni glasovali na sličan način (za prijam Kosova u UNESCO). To isto vrijedi za Crnu Goru i Makedoniju... ali mi smo tu. Živimo jedni s drugima. Mi boljih nemamo, kakvi god da smo. Prema tome - dajte da živimo normalno ako možemo. Ipak mislim da Srbi i Hrvati imaju mnogo više zajedničkog, nego onog što nas dijeli”, ocijenio je Dačić.

On je prokomentirao i zaoštravanje odnosa zbog hrvatskih balističkih projektila, rekavši kako je ono nastalo zbog straha da bi oni mogle biti upotrijebljene protiv Srbije.

“Pretpostavlja se da vaše naoružavanje može biti upotrijebljeno samo protiv Srbije, možda Republike Srpske. Ne znam što će vam to, a ne znam ni što će nama. Valjda smo ušli u eru razoružavanja, postoje razni sporazumi koje smo zajedno potpisali, a koji reguliraju razoružanje. Kad se naoružavate, znači da imate određene prijetnje. Trebamo raditi na regiji bez oružja”, istaknuo je Dačić za TV N1.

Komentirajući odnose u regiji, srbijanski ministar izjavio je kako bi bilo bolje da “postoji trilaterala Srbija-BiH-Hrvatska”, umjesto Srbije i BiH i Turske. 

“Turska se predstavlja kao sponzor BiH, a ponaša se kao da smo djeca koja ne znaju što trebaju raditi”, objasnio je Dačić svoje stajalište u intervjuu za TV N1.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije