iz Kremlja prijete

Moskva više ne skriva tko im je iduća meta, Lavrov: Moldavija može postati sljedeća Ukrajina

Sergej Lavrov
03.02.2023.
u 20:49

Prema Lavrovu “Moldavija može postati sljedeća Ukrajina”. Doduše, on je za to optužio Zapad koji, po njemu,”huška Moldaviju na Rusiju i namjenjuje joj ulogu u projektu protiv Rusije”

Dok vode osvajački rat u Ukrajini, iz Kremlja prijete i drugim zemaljama u okruženju. Naime, na pitanje jednog od vodećih ratnohuškačkih novinara Dmitrija Kiseljova – koja bi zemlja bivšeg SSSR-a “mogla postati novi antiruski centar” prvi Putinov diplomat i jedan od vodećih kremaljskih jastrebova Sergej Lavrov kratko je kazao – Moldavija.

Prema Lavrovu “Moldavija može postati sljedeća Ukrajina”. Doduše, on je za to optužio Zapad koji, po njemu,”huška Moldaviju na Rusiju i namjenjuje joj ulogu u projektu protiv Rusije”. Lavrov je naveo da je tendencija sadašnjih moldavskih vlasti “da zemlju uvedu u EU i NATO svjedoči o njihovoj antiruskoj politici”, prenosi Jutarnji.hr.

Inače, Moldavija je, odmah nakon ruske agresije na Ukrajinu zatražila prijam u EU, a u lipnju 2022. godine zajedno s Ukrajinom je dobila status kandidata, ali nije ni tražila ni najavljivala prijam u NATO, pogotovo jer bi zato trebalo doći do promjena ustava prema kojem je Moldavija vojno neutralna država. Lavrov je izravno napao moldavsku predsjednicu Maju Sandu za koju kaže kako “gura Moldaviju u NATO”, da je ona “rumunjska državljanka” te da “sprema ujedinjenje s Rumunjskom”. (Podsjetimo da je SSSR 1940. godine anektirao Moldaviju koja je bila dio Rumunjske).

U Kišinjevu su takve riječi Putinovog ministra vanjskih poslova shvatili kao otvorenu prijetnju te smatraju da bi mogli postati nova meta u Putinovim ratnim planovima proširenja Rusije.

Glasnogovornik moldavskog ministarstva vanjskih poslova Daniel Vodă kaže kako su to “ozbiljne prijeteće poruke ruske diplomacije” te da moldavsko stanovništvo i politika imaju pravo na vlastite strateške odluke i prioritete, a članstvo u EU je jedno od njih.

– Odlučno odbacujemo izjave ruskog ministra vanjskih poslova koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari i dio su već oprobane prijeteće retorike ruske diplomacije. Želimo podsjetiti rusku stranu da je Moldavija odabrala put prema EU, a to podržavaju i građani Moldavije te želimo da Rusija uvažava takav stav moldavskih građana – ističe Daniel Vodă.

No, prema zadnjim istraživanjima, većina građana jest za članstvo u EU, ali ipak nije za ulazak u NATO. Podsjetimo da na području Moldavije još od početka 90-ih godina 20. stoljeća postoji proruska paradržavna tvorevina Pridnjestrovlje. U planovima tzv. specijalne vojne operacije u Ukrajini, jasno je bilo naznačeno “spajanje s Pridnjestrovljem”, gdje se nalazi kontigent ruske vojske

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?