POSLAO SIGNALE

Moskva opipava stav SAD-a: Putin spreman pregovarati o kraju rata u Ukrajini?

Vladimir Putin
SPUTNIK/REUTERS
31.01.2024.
u 07:22

Američka vlada tvrdi da je spremna pregovarati, ali da nema indicija da je Rusija zainteresirana za pregovore u dobroj vjeri

Ruski predsjednik Vladimir Putin putem neizravnih kanala signalizirao je američkoj vladi da je spreman pregovarati o kraju rata u Ukrajini, izvijestio je Bloomberg, citirajući dva neimenovana izvora bliska Kremlju. Moskva tako, prema ovom izvještaju, pokušava opipati stav SAD-a. No, u istom članku više sugovornika dovodi u pitanje dobru vjeru Rusije: oni tvrde da se možda radi o ruskom planu stvaranja privida da SAD i Rusija iza leđa Kijeva pregovaraju o budućnosti Ukrajine što bi moglo pridonijeti razjedinjenosti Zapada.

Izvori bliski Kremlju rekli su američkoj agenciji da je Putin spreman pregovarati o potencijalnim sigurnosnim aranžmanima za Ukrajinu. Bloomberg u nastavku članka piše da američki dužnosnici govore da nisu upoznati s tim navodnim Putinovim pokušajima ispipavanja terena, a tvrde i da ne vide indicije da je ruski čelnik ozbiljan u namjerama završetka svog rata.

"Nagovještaji ruske otvorenosti za pregovore, čak i da su neiskreni, mogli bi poticati podjele među ukrajinskim saveznicima, izolirati Kijev i podrivati napore ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pridobije podršku za svoju vlastiti mirovnu formulu koja poziva na potpuno rusko povlačenje", piše Bloomberg.

Pa ipak, agenciji su neimenovani izvori bliski Kremlju rekli da su spomenuti signali bili poslani visokim američkim dužnosnicima putem posrednika koje nisu željeli identificirati. Tvrde i da je Putin možda spreman povući svoj zahtjev za neutralnim statusom Ukrajine te potencijalno na kraju i odustati od protivljenja članstvu Ukrajine u NATO-u. No, zauzvrat bi Rusija htjela pristanak Kijeva na kontrolu okupiranog teritorija, koji čini skoro petinu Ukrajine.

– Predsjednik Putin rekao je više puta da je Rusija bila, jest i bit će ubuduće otvorena za pregovore o Ukrajini. Mi smo odlučni u ostvarivanju naših ciljeva. Preferiramo da to učinimo diplomatskim putem. Ako ne, vojna operacija će se nastaviti dok ne ostvarimo svoje ciljeve – rekao je Bloombergu Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. No, ruskim je medijima rekao da "nije istina" da je Moskva spremna odustati od zahtjeva da Ukrajina ne uđe u NATO.

Američka vlada tvrdi da je spremna pregovarati, ali da nema indicija da je Rusija zainteresirana za pregovore u dobroj vjeri. Fiona Hill, bivša dužnosnica Bijele kuće zadužena za Rusiju, rekla je da Rusiji odgovara da svi misle da postoje tajni kanali pregovora između SAD-a i Rusije zato što to plaši Ukrajince.

– Rusi žele da mi stvorimo ideju da postoje ti kanali, da sve ovisi o SAD-u te da nitko drugi ne igra nikakvu ulogu. To je klasična ruska igra – govori Hill.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije