usporedba mirovina u dvije zemlje

Mirovine u ovoj zemlji rastu po istoj stopi kao u Hrvatskoj, ali razlike u iznosima su ogromne

bankomat, euri
Igor Soban/PIXSELL
09.04.2024.
u 08:48

Hrvatske mirovine prema uvećanoj stopi siječanjskog usklađivanja rastu za 4,19 posto, a isplata je počela u ponedjeljak. Rast od 4,57 posto od 1. srpnja očekuju njemački umirovljenici, ali razlika u samim iznosima povećanja je velika. Naime, tamo su mirovine triput veće pa su trostruko veće i povišice. Dok će prosječna mirovina u Hrvatskoj rasti za oko 20 eura, prosječna njemačka mirovina bit će veća za 68 eura.

Od 1. srpnja mirovina će u Njemačkoj biti veća za 4,57 posto, a ta je stopa slična kao i u Hrvatskoj, gdje su mirovine siječanjskim usklađivanjem s isplatom u travnju rasle 4,19 posto. Postotak je gotovo isti, ali nipošto nisu isti iznosi, jer su njemačke mirovine trostruko veće nego hrvatske. Mirovina.hr je usporedila rast mirovina u ove dvije zemlje.

Mnogobrojne najniže mirovine rastu za svega 13 eura

Na prosječnu mirovinu od oko 1.500 eura u Njemačkoj, stopa usklađivanja od 4,57 posto donosi čak 68 eura veća primanja u starosti. U Hrvatskoj usklađivanje od 4,19 posto na prosječnu hrvatsku mirovinu od 495 eura svih 1,2 milijuna umirovljenika donosi svega 20 eura, dakle trostruko manje nego njemačkim umirovljenicima. Nijemcima s mirovinom od 2.000 eura, srpanjsko povećanje donosi 91 euro više.

U Hrvatskoj će se najmanje povećati obiteljske i invalidske mirovine. Prosječna invalidska mirovina od oko 358 eura za više od 93.000 korisnika rast će tako za 15 eura. Što se tiče obiteljskih mirovina, koju prima više od 194.000 osoba, one u prosjeku iznose 377 eura, a sada će biti veće također za oko 15 eura. Hrvatska ima 310.822 korisnika najniže mirovine s prosječnim primanjima od 319 eura pa će njima usklađivanje donijeti tek 13 eura.

Većina neće profitirati, ali ima onih koji hoće

Najnižih mirovina ima i među invalidskima i među obiteljskima, ali može se reći da će oko polovine hrvatskih umirovljenika, dakle oko pola milijuna građana, slabo profitirati od posljednjeg usklađivanja mirovina prema rastu cijena i plaća.

No, ima i onih koji će profitirati, a to su u prvom redu nekadašnji saborski zastupnici, članovi Vlade i suci Ustavnog suda kojima će mirovine rasti za 78 eura. Naime, njihova je mirovina u prosjeku 1.864 eura, a sada će dobiti oko 78 eura više. Koliko će rasti mirovine po kategorijama umirovljeničkim primanja, možete pogledati ovdje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije