teme razgovora

Ministri vanjskih poslova EU o migrantskoj krizi, Siriji, Iraku, ISIL-u

migranti
18.04.2016.
u 14:48

- Pitanje migranata jedna je od glavnih  tema o kojoj razgovaraju ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, a rješenje treba tražiti u suradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze, izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

 "Europska unija je do sada puno napravila u rješavanju migrantske krize, ali ostalo je još dosta posla", rekla je Mogherini prije početka ministarskog sastanka.

Ona je podsjetila na tužnu godišnjicu tragičnog događaja kada se  prije tačno godinu u Sredozemnom moru utopilo više od 800 izbjeglica.

Ministri će razgovarati o Strategiji EU-a prema Siriji, Iraku i prijetnjama ISIL-a, kao i odgovor na nedavne terorističke napade u Europi. Također će biti riječi i o odnosima s istočnim partnerima.

Na radnoj večeri ministrima vanjskih poslova večeras će se pridružiti njihovi kolege ministri odbrane. Oni će imati video-konferenciju s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajom, kojemu EU želi pomoći da preuzme kontrolu nad zemljom.

Mogherini je rekla da EU radi na konkretnim projektima podrške libijskoj vladi nacionalnog jedinstva, na ekonomskom i sigurnosnom planu.

U proteklih nekoliko dana šefovi diplomatija Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije posjetili su Tripoli kako bi podržali libijsku vladu nacionalnog jedinstva.

Formiranje vlade nacionalnog jedinstva u Libiji izuzetno je važno, posebno stoga što se ponovno povećava broj izbjeglica koji s libijskih obala kreću na opasan put preko Sredozemnog mora prema Italiji.

Europska komisija je pripremila paket pomoći od 100 milijuna eura. Riječ je o ekonomskoj, humanitarnoj i razvojnoj pomoći. EU je također spremna pomoći u obučavanju policajaca i obalne straže te u borbi protiv terorizma, navodi Hina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije