MIJENJA SE TAKTIKA

Milijan Brkić ulazi u stožer Kolinde Grabar-Kitarović

Foto: Josip Regović/Pixsell
1/3
26.12.2019.
u 21:30

Iz oba stožera doznajemo da će se kandidati odazvati pozivima na televizijske debate, ali nisu željeli precizirati koliko će takvih debata biti

Ustožerima Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića danas su dogovarali strategiju za završnicu predizborne kampanje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, koji će se održati 5. siječnja. Aktualna predsjednica, kako doznajemo od izvora u njezinu stožeru, odlučila je promijeniti dosadašnju taktiku i do kraja kampanje neće imati predizborne skupove, ali će i dalje odlaziti među ljude. Stožeru se priključuje i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji će biti zadužen za koordinaciju na terenu za Hrvatsku, BiH te dijasporu. Njezin protukandidat nastavlja istu kampanju koja mu je donijela pobjedu u prvom krugu. Milanović će sutra biti u Osijeku, a do kraja tjedna obići će još nekoliko gradova. U nedjelju će održati predizborni skup u Zagrebu.

Iz oba stožera doznajemo da će se kandidati odazvati pozivima na televizijske debate, ali nisu željeli precizirati koliko će takvih debata biti. U stožeru Grabar-Kitarović kazali su nam kako će na nekoliko ključnih debata, koje su im strateški važne, predsjednica sigurno ići, dok u Milanovićevu stožeru navode da će na vrijeme odgovoriti na pozive na debate. Ključno pitanje kampanje Kolinde Grabar-Kitarović je kako zaustaviti i preokrenuti negativan trend i kako pridobiti birače koji su u prvom krugu glas dali Miroslavu Škori.

Nije omalovažavala i vrijeđala

– Polazimo od činjenice da je većina birača koja je izišla na izbore u prvom krugu svoj glas dala kandidatima desnog političkog spektra. Riječ je kandidatima koji dijele zajedničke vrijednosti, kao što su ideja snažne i sigurne Hrvatske, kao i tradicionalnih vrijednosti. Nećemo podcjenjivati birače. Milanovićeva kampanja svodi se na vrijeđanje, laganje i omalovažavanje svih ostalih – objašnjava član stožera Grabar-Kitarović, sugerirajući da će Škorini birači svojevrsnim automatizmom prijeći u njezin tabor. Iako većina analitičara naglašava da su predsjednički izbori personalizirani izbori na kojima građani biraju osobe, a ne stranke ili ideologije, u stožeru Grabar-Kitarović ustrajavaju na tome da je riječ o izborima na kojima se odlučuje o smjeru kojim će Hrvatska krenuti. – Riječ je o izboru između Hrvatske u kojoj će biti mjesta za sve i Hrvatske koja će biti podijeljena, čemu smo svjedočili u premijerskom mandatu Zorana Milanovića, kojem su poslije toga građani dvaput na izborima upalili crveno svjetlo. Naš je plan da idemo s porukom da je ovo Hrvatska za sve, da nema alternative i da moramo nastaviti istim smjerom. To je poruka koju moramo približiti biračima i objasniti im da ne smijemo dopustiti povratak u vrijeme podjela koje smo iskusili u Milanovićevo vrijeme – kaže naš sugovornik.

Kolinda se u nastavku kampanje neće suzdržavati u napadima, pa ni kada je riječ o optužbama za seksizam, ako joj Milanović za to da povoda. Boje li se u njezinu stožeru da bi u napadima na Milanovića mogli pretjerati i time odvratiti jedan dio birača? – Nije nam cilj da dijelimo ljude. Naša se kandidatkinja i u prvom krugu znala osvrtati na Milanovićeve primjedbe, ali ga nije omalovažavala i vrijeđala. Milanović je imao priliku za promjene u zemlji, i to kada je obnašao premijersku funkciju. To je najvažnija funkcija u državi jer ima sve ovlasti – kaže naš izvor.

U Kolindinu stožeru žele ostaviti dojam kao da se ne opterećuju previše zadnjom anketom Nove TV, prema kojoj je Milanović s 48,4 posto povećao prednost u odnosu na svoju protukandidatkinju, koja osvaja 41,1 posto. Jedina anketa koja je relevantna bit će u nedjelju 5. siječnja. “Očekujemo da će birači još jednom poručiti da ne žele povratak na politiku koja je unazadila zemlju i da će dati glas Hrvatskoj koja zna”, uvjereni su u Kolindinu stožeru, koji je prihvatio strategiju za drugi krug kampanje. Kolinda Grabar-Kitarović i dalje će isticati vrijednosti jake i stabilne Hrvatske, tradicijske vrijednosti kojima je u središtu jaka obitelj. Stožeru se priključuje i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić koji će biti zadužen za koordinaciju na terenu za Hrvatsku, BiH te dijasporu.

Milanović u drugi krug predsjedničkih izbora ulazi sa psihološkom prednošću pobjednika prvog kruga. Kako doznajemo u njegovu stožeru, Milanović će u drugom krugu nastaviti s pobjedničkom kampanjom kojom će, sigurni su, uspješno zaključiti i drugi krug. Milanovićev pobjednički govor u izbornoj noći zapravo je bio prvi govor na početku kampanje za drugi krug. Bio je to inkluzivan govor, u kojem je naglašavao da je riječ o političkoj utakmici, a ne ratu.

Stranačka mobilizacija ključna

Politički analitičar Ivica Relković smatra da Milanović u nastavku kampanje mora nastaviti istim smjerom jer je uspio pronaći poruku prihvatljivu za njegove birače, a nije antagonizirajuća za birače druge strane. Milanović tu utrku, kako kaže, može izgubiti samo vlastitim gafom, jer ne zna kako bi ga Grabar-Kitarović mogla zaustaviti. – Nije moguće zbrajati glasove na desnici jer se desnica nije podijelila oko dva prihvatljiva kandidata, s obzirom na to da je Škoro sebe proglasio projektom koji ide na parlamentarne izbore i kojem je ključni cilj premijer Plenković – upozorava Relković, koji stoga ne vidi mogućnost da Škorini glasači privremeno “prijeđu” na stranu Kolinde Grabar-Kitarović, a tvrdi i da ne postoji drugi rezervni birački bazen u koji bi mogla zahvatiti aktualna predsjednica. Kaže da ne zna jesu li u HDZ-u pronašli “pobjedničku formulu”, ali vjeruje da Kolindi Grabar-Kitarović za pobjedu više nije dovoljna samo formula, nego joj treba “alkemija”.

Analitičar i filozof Žarko Puhovski smatra pak kako je na ovim izborima puno više riječ o “stranačkim mobilizacijama”, nego o predsjedničkoj kampanji. – Pokazalo se da nije važno što kandidati govore u kampanji, nego koliko su stranke stale iza svojih kandidata, odnosno hoće li manji broj SDP-ovaca sabotirati Milanovića nego što će HDZ-ovaca sabotirati Grabar-Kitarović – naglašava Puhovski. Sada će, po njegovu mišljenju, biti ključno hoće li biti jači strah od “komunjare” Milanovića ili, na drugoj strani, strah da korumpirani HDZ preuzme sve poluge vlasti. – Međutim, Kolinda Grabar-Kitarović toliko je neuvjerljiva da je ne možete uzeti ni kao objekt straha. Ona više djeluje kao tragikomična nego kao zastrašujuća figura, a Milanović za neke može djelovati kao zastrašujuća figura. Kolindom Grabar-Kitarović nikoga ne možete plašiti, ali Milanovićem možete – smatra Puhovski, koji zato vjeruje da je aktualna predsjednica u blagoj prednosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije