POZADINA PRIČE IZ BRUXELLESA

Merkel: Zabrinuti smo oko delta-soja, nemojte se opuštati previše

angela merkel
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
25.06.2021.
u 07:16

– Zabrinuti smo oko delta-soja i ja ću se zalagati za još koordiniraniji pristup, posebno glede putovanja iz regija u kojima se sojevi šire – rekla je kancelarka Merkel

Pola Europske unije je u epidemiološkoj zelenoj boji, praktički sve istočnije od Rajne, a u zelenom je i Slavonija, dok je ostatak Hrvatske u narančastoj, što je i dalje bolje od crvene koja ih je dugo pratila na epidemiološkoj karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Ali, iako se sve zeleni, iako je sve veći broj cijepljenih protiv COVID-19, i premda za manje od tjedan dana u čitavoj EU stupa na snagu nova uredba o digitalnim potvrdama, neslužbeno nazivanim COVID-putovnicama, njemačka kancelarka Angela Merkel došla je u četvrtak na raspravu o COVID-19 na Europskom vijeću sa željom da sve države članice EU ostanu iznimno oprezne. Da se ne opuštaju previše jer novi sojevi, poput sada aktualnog indijskog delta-soja, mogu za čas poništiti sav dosadašnji uspjeh u suzbijanju epidemije.

Više koordinacije članica 

– Zabrinuti smo oko delta-soja i ja ću se zalagati za još koordiniraniji pristup, posebno glede putovanja iz regija u kojima se sojevi šire – rekla je kancelarka Merkel na ulasku na dvodnevni summit 27 šefova država i vlada Europske unije.

Jedna od tema tog summita je situacija s COVID-19, a ostale su teme migracije te niz vanjskopolitičkih žarišta. Njemačka kancelarka proteklih se dana javno založila za to da sve države članice provode politiku obvezne karantene za sve putnike koji dolaze iz Velike Britanije, gdje se širi delta-soj.

Kritizirala je Portugal, koji je primao britanske turiste u želji za što boljim početkom turističke sezone. Za razliku od Amerike, Australije, Izraela ili bilo koje nacionalne države u svijetu koje su lako provodile odluku o zabrani letova ili obveznoj samoizolaciji svih putnika iz nekih regija koje su u tom trenu žarište novog soja koronavirusa, Europska unija od početka se mučila s koordiniranjem takvih mjera. Jer bi neke države članice striktnije, a neke opuštenije provodile, primjerice, zabranu neesencijalnih putovanja u EU iz Amerike, koja je vrijedila prošlog ljeta i sve do prije tjedan dana. Neke su države članice ukidale izravne letove iz Indije, a neke nisu. Merkel želi to promijeniti i dogovoriti bolju koordiniranost.

– Ono zbog čega žalim je što nismo još uspjeli postići uniformirano ponašanje među državama članicama u smislu ograničavanja putovanja. To nam se sad obija o glavu – rekla je kancelarka Merkel prije dva dana.

– Ako ste iz Velike Britanije stigli u Njemačku, morate u karantenu, a to nije slučaj u svim državama članicama EU. Ja bih željela vidjeti da to bude slučaj – dodala je u govoru u Bundestagu.

Plenković: Naša odluka 

ECDC procjenjuje da će do kraja kolovoza čak 90 posto svih novozaraženih koronavirusom u Europskoj uniji otpadati upravo na soj nazvan delta, koji je zarazniji i samim time opasniji. Zbog toga države članice diljem EU nastoje održati dobar ritam kampanje cijepljenja, ali i zbog toga države poput Njemačke pozivaju već sada, na početku kalendarskog ljeta, na veliki oprez i koordinaciju mjera prema putnicima iz regija gdje delta već sada dokazano hara.

Na summit u Bruxellesu, međutim, dobar dio lidera došao je sa stavom suprotnim od Njemačke. To su lideri zemalja kojima je ljetna turistička sezona najvažnija stvar. Hrvatski premijer Andrej Plenković na ulasku je također odgovarao na pitanja hrvatskih novinara o tome kakav će biti stav Hrvatske po ovom pitanju. 

– Mi smo do sada uvijek favorizirali situaciju da svaka država, svaka vlada, mora moći donositi odluke na temelju svojih procjena. Hrvatska ima prilično dobru epidemiološku situaciju, nizak broj novozaraženih, a podiže se postupno i broj cijepljenih. Želimo da se sloboda kretanja, kao temeljna vrijednost Unije, reetablira. Za nas je turizam vrlo važan i očekujemo da ova sezona bude uspješnija i bolja od protekle. I stoga ćemo zadržati stav da ćemo mi procjenjivati o tome odakle nam ljudi dolaze i kamo se vraćaju – rekao je premijer Plenković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?