MUENCHEN

Merkel: Rusija ostaje partner

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
16.02.2019.
u 19:22

Kancelarka Angela Merkel u subotu je iznijela robusnu obranu njemačkih vanjskotrgovinskih odnosa s Rusijom, tražeći od globalnih čelnika na konferenciji u Muenchenu da rade zajednički u bavljenju svjetskim problemima.

Obraćajući se publici u kojoj je bila i Ivanka Trump, kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa, Merkel je branila planove novog plinovoda od Rusije ka Njemačkoj koje je on kritizirao. 

Trump je kritizirao Njemačku da je "talac" Rusije u njenom oslanjanju na ruske energente, ali je Merkel ustvrdila:

- Tijekom Hladnog rata uvozili smo velike količine ruskog plina, i ne znam zašto bi stvari trebale biti gore danas kada kažemo: Rusija ostaje partner. Želimo li učiniti Rusiju isključivo ovisnom o Kini? Je li to u našem europskom interesu? Ja to ne mislim - kazala je njemačka čelnica.

Tijekom sesije pitanja i odgovora, Merkel je izjavila kako bi bilo pogrešno politički isključiti Rusiju.

- Geostrateški, Europa ne može imati interesa u prekidu svih veza s Rusijom - kazala je.

Trump je također često kritizirao golemi trgovinski suficit koji Njemačka, najveća europska ekonomija, ima sa Sjedinjenim Državama, i zaprijetio uvođenjem tarifa na njemačke automobile.

- Mi smo ponosni na naše automobile i tako treba biti - izjavila je Merkel, dodajući da su, ipak, brojna vozila proizvedena u Sjedinjeninm Državama i izvezena u Kinu.

- Ako se to smatra prijetnjom sigurnosti Sjedinjenih Država, m smo šokirani - kazala je ona na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, izazivajući pljesak publike.

Merkel je apelirala na suradnju u širokom spektru pitanja, od bavljenja Iranom do sprečavanja nove migrantske krize.

Ona je upitala je li američka odluka da napusti iranski nuklearni sporazum i da povuče vojnike iz Sirije najbolji način bavljenja utjecajem Teherana u regiji.

- Jedino pitanje je kako da postignemo zajednički cilj - da to učinimo poništenjem naših sporazuma ili korištenjem manje količine onoga što nam je na raspolaganju? To je taktičko pitanje - kazala je.

Odgovarajući na pitanje o međunarodnim odnosima koje su postavili orgnizatori konferencije "Velika slagalica: tko može sastaviti dijelove?" - Merkel je odgovorila izazivajući buran pljesak: "Samo svi zajedno".

Direktorica Međunaronog monetarnog fonda Christine Lagarde bila je među onima koji su ustali kako bi pljeskali Merkel, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?