Njemačka kancelarka

Merkel poručila Putinu da povuče trupe iz Ukrajine

angela merkel
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
08.04.2021.
u 18:21

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da povuče vojnike Kremlja u blizini granice s Ukrajinom, dok je on zauzvrat optužio Kijev za "provokativne akcije" u regiji.

Ukrajina je podigla uzbunu zbog povećanja ruskih snaga u blizini njene istočne granice dok se nasilje povećavalo na liniji dodira razdvajajući njene trupe od separatista koje podržava Rusija u svojoj regiji Donbas.

- Kancelarka zahtijeva da se vojska povuče kako bi se deeskalirala situacija - priopćila je njemačka vlada u transkriptu telefonskog poziva Merkel i Putina, javlja Reuters.

Rusija je priopćila da njene snage ne predstavljaju prijetnju i da su se branile, ali da će tamo ostati sve dok Moskva bude smatrala da je to potrebno.

Visoki dužnosnik Kremlja rekao je u četvrtak da bi Moskva pod određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane u Donbasu i da bi veliki animozitet mogao označiti početak kraja Ukrajine kao države.

Ključne riječi

Komentara 1

PP
ppp
23:40 08.04.2021.

Zašto NATO ne povuče svoje trupe iz Litve,Latvije,Poljske,Ukrajine,Rumunjske,Crnog Mora (samo zapadni dio ruske granice) ? Držite ih na nišanu i očekujete da se neće braniti? Licemjerje i propaganda VL ,laž ostaje laž nebitno odakle ju prepišete

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije