ODNOSI

Merkel: Neću se ustručavati kritizirati pojave u Turskoj

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
03.05.2017.
u 16:00

Kancelarka je istodobno ukazala i na to da je „potpuno ispravno“ da Europska unija Turskoj, „koja je primila tri milijuna izbjeglica iz Sirije“, pruža financijsku pomoć

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je kritike po kojima je Europska unija zbog sporazuma o izbjeglicama s Turskom laki cilj ucjena službene Ankare, prenosi dnevnik Koelner Stadt-Anzeiger u srijedu.

„Ja se kao njemačka kancelarka ne ustručavam kritizirati sporne pojave u Turskoj i to ne samo javno, nego i u izravnom kontaktu s turskim dužnosnicima“, rekla je njemačka kancelarka u razgovoru za Koelner Stadt-Anzeiger.

Ona je istodobno ukazala na to da sporazum s Turskom o povratnom prihvatu i sprječavanju izbjeglica na putu ka Europskoj uniji donosi mnogo prednosti i Turskoj, posebice na polju suzbijanja kriminala i krijumčarenja ljudima. Kancelarka je istodobno ukazala i na to da je „potpuno ispravno“ da Europska unija Turskoj, „koja je primila tri milijuna izbjeglica iz Sirije“, pruža financijsku pomoć. Ona se isto tako izjasnila i za „umjereni odnos“ prema Turskoj kada je u pitanje transformacija političkog sustava te zemlje iz parlamentarnog u predsjednički, o čemu je Turska nedavno glasala na referendumu.

„Moramo biti jasni u svojoj kritici, to nije u pitanju. No isto tako moramo biti mudri je dobar odnos prema Turskoj je i u našem vlastitom interesu“, rekla je Merkel. Ona je istodobno zaključila kako bi uvođenje smrtne kazne u Turskoj „oduzelo svaki temelj“ daljnjim pregovorima o pristupanju Turske Europskoj uniji.  
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?