za tri posto

Merkel je porasla popularnost poslije napada u Bruxellesu

Angela Merkel
30.03.2016.
u 16:51

Popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel i stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU porasla je nakon terorističkih napada na Bruxelles i najveća je od kolovoza prošle godine, proizlazi iz istraživanja instituta Forsa za medijske kuće RTL i Stern čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

- Angeli Merkel je u usporedbi s prošlotjednim ispitivanjem popularnost porasla za tri posto te se sada s 52 posto ispitanih koji ju podržavaju kao kancelarku nalazi na najvišem stupnju popularnosti od sredine prošle godine - proizlazi iz ispitivanja javnog mijenja demoskopskog instituta Forsa.

Na pitanje koju stranku bi birali da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 36 posto je izabralo demokršćansku Uniju CDU/CSU što je jedan posto više nego prošlog tjedna. Koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijeldemokratska stranka Njemačke (SPD) bi osvojila 20 posto, stranka Zeleni 13, Ljevica osam te liberali iz FDP-a sedam posto. 

Desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) čiji program se u najvećoj mjeri zasniva na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel je u usporedbi s prošlim tjednom izgubila tri posto glasova te bi, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, osvojila 10 posto glasova. 

Promatrači procjenjuju da je popularnost AfD-u pala zbog dogovora Europske unije s Turskom oko primitka izbjeglica i drastičnom smanjenju broja izbjeglica koje posljednjih dana dolaze u Njemačku. 

Padu popularnosti tzv. prosvjednih stranka u što politolozi ubrajaju i AfD, i porastu popularnosti vladajuće Unije CDU/CSU su, prema mišljenju direktora instituta Forsa Manfreda Guellnera, osim pada broja izbjeglica, pridonijeli i teroristički napadi na Bruxelles. 

- Zbog toga što se opasnost od napada povećala nakon događaja u Bruxellesu, građani se, kao što se to pokazalo i nakon napada na Pariz, pojačano okreću velikim strankama za koje se smatra da mogu bolje jamčiti sigurnost građana - objasnio je Guellner. 

Nakon velikog uspjeha AfD-a na pokrajinskim izborima sredinom ožujka, njemačka kancelarka Angela Merkel je zaključila kako će AfD izgubiti na značenje kada nestane i glavna tema ove stranke a to je izbjeglička kriza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?