berlin

Merkel i Xi dogovorili jačanje odnosa Njemačke i Kine

06.07.2017.
u 07:30

Merkel i Xi su u berlinskom zoološkom vrtu otvorili nastambu za dvije velike pande koje je Kina posudila Njemačkoj koje je kancelarka nazvala "simpatičnim izvanrednim veleposlanicima“ njemačko-kineskog prijateljstva.

Njemačka i Kina žele kao odgovor na globalne krize i protekcionističke signale iz Washingtona produbiti gospodarske odnose i ukloniti zapreke za investicije, rekli su u srijedu u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping.

"U vremenima nemira Njemačka i Kina mogu pridonijeti da se taj nemir malo smiri i da svijet bude mirnije mjesto“, rekla je Merkel nakon razgovora s Jinpingom.   Naglasila je da je njihov susret dobra prilika za "proširenje bogatih strateških odnosa“.   "Njemačka i Kina žele ojačati suradnju i angažmanima u trećim zemljama poput Afrike ili Afganistana“, najavila je Merkel. Dvoje čelnika su na sastanku dogovorili i nekoliko energetskih projekata u Angoli.   Xi Jinping je naglasio kako su odnosi dviju zemalja izvrsni. "Njemačko-kineski odnosi su politički, gospodarski i što se tiče društvene razmjene jedna uspješna priča“, rekao je Xi.   Na rubu njihova susreta potpisan je ugovor o kupnji 140 zrakoplova Airbusa vrijednih 20 milijardi eura.   Sastanak u Berlinu poslužio je i kao priprema za summit skupine G20 koji se održava u petak i subotu u Hamburgu. Merkel je izrazila optimizam da će summit biti uspješan i zbog "dobrih priprema“ s Kinom.   "Vjerujem i nadam se da ćemo uspjeti savladati prepreke iako nisam previše sigurna kako bi mogao izgledati konačni rezultat“, rekla je Merkel aludirajući na izlazak SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma kao i protekcionističke tendencije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.   Merkel i Xi su u berlinskom zoološkom vrtu otvorili nastambu za dvije velike pande koje je Kina posudila Njemačkoj koje je kancelarka nazvala  "simpatičnim izvanrednim veleposlanicima“ njemačko-kineskog prijateljstva.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?