NOVA EUROPSKA KOMISIJA

Merkel i Macron predložili nacrt za snažniju Europu, Komisija bez britanskog kandidata

JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL
27.11.2019.
u 10:00

U Bruxellesu su uvjereni da će potvrđivanje Komisije bez britanskog povjerenika izdržati provjeru Suda Europske unije u Luksemburgu

Uoči današnjeg potvrđivanja nove Europske komisije u Europskom parlamentu u Strasbourgu Njemačka i Francuska poslale su svim članicama Unije nacrt za dvogodišnju “Konferenciju o budućnosti Europe”, u kojem se preispituju gotovo svi aspekti djelovanja Unije, uključujući i promjene europskog ugovora, ako budu potrebne.

Iako Brexit još uvijek nije proveden Berlin i Pariz ocjenjuju kako valja krenuti u raspravu o obnovi Europe, što je u skladu s najavom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uoči nedavnih europskih izbora. Macron se tada pismom obratio europskim građanima upozoravajući kako Europa od 2. svjetskog rata nije bila u ovolikoj opasnosti zbog bujanja nacionalizma i populizma, predlažući temeljitu obnovu europskog projekta. Iako je politički oslabljena njemačka kancelarka u početku vrlo suzdržano reagirala na Macronove prijedloge, najnoviji prijedlog nova je potvrda da francusko-njemačka osovina, unatoč nesuglasicama u posljednje vrijeme, funkcionira.

Za konferenciju o budućnosti Europe u EK zadužena je hrvatska potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, no konferenciju će, prema europskim izvorima, voditi jedna od “značajnih europskih osoba”. Među kandidatima se spominje bivši belgijski premijer i istaknuti europarlamentarac Guy Verhofstadt. Konferencija se mora pozabaviti ključnim pitanjima za budućnost Europe, odnosima sa susjedima, sigurnošću i obranom, klimatskim promjenama, vladavinom prava i europskim vrijednostima, a rezultat treba biti ujedinjenija i suverena Europa. Nakon što su članice EU potvrdile popis od 27 kandidata za povjerenike u novoj EK pod vodstvom Njemice Ursule von der Leyen, nova bi Komisija mogla početi djelovati 1. prosinca, s jednomjesečnim kašnjenjem zbog odbijanja kandidata za povjerenike iz Francuske, Mađarske i Rumunjske.

U novoj komisiji nema britanskog kandidata, jer ga Velika Britanija nije htjela imenovati. To je zakompliciralo proces potvrđivanja nove Komisije, budući da Lisabonski ugovor predviđa da svaka članica Unije ima povjerenika, a Britanija je još članica Unije. Problem je riješen na razini stalnih predstavnika zemalja članica, koji su zaključili da Komisija i dalje ostaje tijelo s 28 članica, ali i da odbijanje Britanije da imenuje svog povjereničkog kandidata ne smije onemogućavati djelovanje cijele EK. Pozvali su se na Članak 4. Lisabonskog ugovora, u kojem stoji da svaka članica mora izvršavati svoje obaveze i izbjegavati djelovanje koje ugrožava ostvarenje zajedničkih ciljeva. EK pokrenula je postupak protiv Britanije zbog nepoštivanja europskog prava, a u Bruxellesu su uvjereni da će potvrđivanje Komisije bez britanskog povjerenika i pozivanje na Članak 4. Lisabonskog ugovora izdržati provjeru Suda EU u Luksemburgu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije