upozorila da nema opuštanja

Markotić: Dok god virus cirkulira, ima dovoljno prostora ući i među cijepljene

Goran Stanzl/Pixsell
23.04.2021.
u 20:09

"Dok god virus cirkulira, ima dovoljno prostora ući i među one cijepljene, posebno ako će se javiti s nekim novim mutacijama. Ono što je važno znati jest da već i prva doza daje određeni postotak zaštite prije svega od smrtnog ishoda, a dijelom i od težeg oblika bolesti", kaže Markotić

Na konferenciji Stožera civilne zaštite ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je plan 55 posto procijepljenosti do kraja šestog mjeseca. Dodao je da smo po brojki novozaraženih u fazi ravne crte, na vrhuncu epidemije. "Po brojkama koje imamo zadnjih 10 dana u fazi smo ravne crte, na vrhuncu epidemije. Očekujemo da će brojke početi padati. Nažalost, ne možemo očekivati da će biti manji broj hospitaliziranih i umrlih. Svaki kontakt i mobilnost rizik su za prenošenje infekcije. Najčešće su to obiteljska i druga okupljanja gdje se ljudi ne drže mjera", kazao je Capak. 

Što se tiče cijepljenja, šef HZJZ-a kazao je da ne vidi problem u provođenju cijepljenja. 

"Ja vas uvjeravam da će sve cjepivo koje dođe biti utrošeno i da ćemo cijepiti maksimalno koliko je moguće", naglasio je.  Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da cijepljenje nije razlog da se potpuno opustimo jer virus i dalje cirkulira.  

"Dok god virus cirkulira, ima dovoljno prostora ući i među one cijepljene, posebno ako će se javiti s nekim novim mutacijama. Ono što je važno znati jest da već i prva doza daje određeni postotak zaštite prije svega od smrtnog ishoda, a dijelom i od težeg oblika bolesti. Imali smo bolesnike cijepljene jednom dozom. Ono što znam, iako podaci nisu obrađeni, oni su imali blaži oblik bolesti, pa i ako su bili stariji, nisu imali težih posljedica. Neki koji su cijepljeni s dvije doze, više-manje bili su hospitalizirani iz predostrožnosti jer su imali komorbiditete i vrlo brzo su nakon opservacije mogli biti pušteni kući. Važna je prva doza za cijeli svijet. Zbog kliničkih studija ići će se i na drugu, a razmišlja se i o trećoj. Sve ono što sada pratimo govori o tome da je bitno cijepiti se jednom dozom", kazala je Alemka Markotić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije