NOVE NEVOLJE U BRUXELLESU

Mala europska država prijeti miniranjem sporazuma EU i Turske

migranti
18.03.2016.
u 07:24

Sporazum EU i Turske oko zaustavljanja priljeva izbjeglica u Europu našao se pred još jednim problemom. Riječ je o višedesetljetnom sporu oko Cipra, otoka podijeljenog na grčki i turski dio, s tim da se onaj južni, međunarodno priznati, grčki dio, nalazi u sastavu Europske unije.

Ciparski je predsjednik Nicos Anastasiades, naime, zaprijetio da neće prihvatiti sporazum EU i Turske, piše Guardian.

Turska ne priznaje Cipar, Cipar ima pravo veta

Čelnici EU pokušavaju usuglasiti tekst sporazuma s Turskom prije sastanka u petak s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom. No, Cipar je zaprijetio da će staviti veto na svaku točku prema kojoj Ankara ne bi priznavala njegov status.

Predsjednik Anastasiades upozorio je čelnike EU da njegova zemlja ne može pristati na obnovu pristupnih pregovora s Turskom sve dok Ankara ne pristane otvoriti svoje morske i zračne luke za ciparsku robu.

Inače, Ankara ne priznaje vladu u Nikoziji, a ova od 2009. blokira nekoliko važnih poglavlja u pristupnim pregovorima Turske i EU.

Turska pritišće EU da ponovno otvori pregovore pregovore koji su zamrznuti skoro čitavo desetljeće, odbrim dijelom upšravo zbog Cipra, ali i šire – zbog stanja demkracije u Turskoj i slobode govora.

Mnogo nezadovoljnih predloženim paktom

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Davutoglu složili su se prošloga tjedna oko ubrzavanja pristupnih pregovora i ublažavanja viznog režima za turske građana u EU. U zamjenu bi Turska uzela natrag izbjeglice i migranate koji dolaze u Grčku. No, taj je dogovor izazvao ogorčenje i drugih članica Unije, ne samo Cipra.

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, koji predsjeda summitu u Bruxellesu, naglasio je da velike članice EU ne mogu bezobzirno preći preko zahtjeva Cipra.

“Ne možemo prihvatiti rješenje koje će naštetiti mirovnim pregovore na Cipru”, rekao je jedan neimenovani europski dužnosnik.

I mimo toga, mnogi su čelnici EU sumnjičavi, pa i ljuti zbog ustupaka koje je Unija (čitaj: Merkel) spremna dati Turskoj kako bi se riješio problem izbjeglica.

Dalia Grybauskaite, predsjednica Litve, kazalae kako je paket sporazuma s Turskom vrlo kompliciran. “Na rubu je međunarodnog prava i bit će ga vrlo teško provesti”, kazala je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije