"To vodi u kaos"

Mađarskoj nedostaje radne snage, a Orban ne želi strane radnike

Orban
28.02.2017.
u 21:54

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u utorak da je etnička homogenost Mađarske jedan od pokretača rasta zemlje suočene s nestašicom radne snage.

Čelnik konzervativne stranke Fidesz drži da se bolji gospodarski rezultati zemlje ne mogu ostvariti samo poboljšanjem konkurentnosti.

"Kako to postići?", upitao se Orban tijekom govora u trgovinskoj i industrijskoj komori Budimpešte. "Ponajprije očuvanjem etničke homogenosti. To je nešto što danas možemo reći, a zbog čega su nas još nedavno kritizirali, pošto je dokazano da previše miješanja izaziva probleme", rekao je.

"Mađarska ne može riskirati i promijeniti temeljno etničko obilježje zemlje"

Na vlasti od 2010., Viktor Orban se prije dvije godine istaknuo borbom protiv migranata u Europi, koje često povezuje s terorizmom i optužuje ih da predstavljaju prijetnju europskoj civilizaciji.

"Mađarska ne može riskirati i promijeniti temeljno etničko obilježje zemlje", rekao je u utorak uvjeren da bi to dovelo do opadanja njezine vrijednosti i vodilo u kaos.

On je također upozorio protiv angažiranja stranih radnika dok je Budimpešta suočena sa sve većom nestašicom radne snage, povezano s slabim demografskim rastom i jakom emigracijom.

"Ne bih volio da se zemlja nađe u situaciji da niskokvalificirane poslove daje strancima. Mi sami moramo obaviti potrebne zadatke kako bi nacija funkcionirala, bez obzira radi li se o čišćenju zahoda ili nuklearnim istraživanjima", zaključio je Orban.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?