Borba s pandemijom se nastavlja

Mađarska prva u EU nabavila kinesko cjepivo

16.02.2021.
u 13:11

Isporuka cjepiva protiv COVID-19 proizvedenih u Kini stigla je u Mađarsku u utorak, čime je ta zemlja postala prva članica Europske unije koja je nabavila kinesko cjepivo.

Zrakoplov koji je prevozio 550.000 doza cjepiva koju je razvila kineska državna farmaceutska kompanija Sinopharm, sletio je u zračnu luku u Budimpešti nakon što je krenuo iz Pekinga. Isporuka je dovoljna za tretman 275.000 ljudi s dvije doze cjepiva, izjavila je dužnosnica mađarske epidemiološke službe iz Nacionalnog centra za javno zdravstvo, dr. Agnes Galgoczy, na konferenciji za novinare.

Mađarska očekuje da će dobiti ukupno pet milijuna doza Sinopharm cjepiva tijekom iduća četiri mjeseca. Mađarska pokušava nabaviti cjepiva iz zemalja koje su izvan zajedničkog programa nabave EU, tvrdeći da odgode nabave cjepiva u bloku koštaju ljudskih života.

Sinopharm cjepivo, za koji proizvođač tvrdi da je skoro 80 posto učinkovita, već koristi susjeda Mađarske koja nije članica EU, Srbija, gdje je oko pola milijuna manjinskih Mađara već primilo cjepivo.

Mađarska je ugovorila nabavku dva milijuna doza ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. Rusko cjepivo su bolnice u Budimpešti dobile u prošloj tjednu, prenosi AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije