TREĆI VAL

Mađarska objavila rekordan broj preminulih, čak 195 smrtnih slučajeva

17.03.2021.
u 12:21

Mađarska je u srijedu objavila rekordan broj preminulih od COVID-19 u iznimno jakom trećem valu pandemije koji je izvršio pritisak bez presedana na mađaraki sistem zdravstvene zaštite.

Zdravstveni zvaničnici objavili su 195 smrtnih slučajeva u protekla 24 sata, nadmašujući prethodni rekord od 193-oje preminulih početkom decembra prošle godine. Broj pacijenata koji se liječe od bolesti porastao je na koro 10.300, još jednu rekordnu cifru, i skoro tri puta više od broja hospitaliziranih početkom februara, kada je izbio treći val.

Mađarska ima sedmi svjetski broj preminulih od COVID-19 na milion stanovnika, sudeći po podacima Johns Hopkins univerziteta.

Zvaničnici pokušavaju ublažiti taj val novim restrikcijama i programom vakcinacije, koji je učinio Mađarsku jednom od zemalja s najvećim brojem vakcinacija u Evropi.

Očekuje se da nova isporuka od 100.000 doza kineske vakcine Sinopharm, koja se u zemljama EU koristi jedino u Mađarskoj, stigne tokom dana, napisao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na svojoj Facebook stranici.

Uz više od 50.000 vakcinacija u utorak, skoro 1,4 miliona ljudi primilo je barem jednu dozu vakcine, što je druga najviša stopa vakcinacije u EU, prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije