budimpešta

Mađarska će uvoziti radnu snagu da pokrije manjkove

radnici
16.09.2016.
u 16:52

Mađarska bi zbog manjka radnika mogla povećati kvote za strance, ali uz striktne kriterije odabira, ustvrdio je ministar gospodarstva u razgovoru za tamošnji tisak.  

Dopuštat će se dolazak stranaca koje s Mađarima vežu zajednički kulturološki i povijesni korijeni, precizirao je ministar Mihaly Varga u razgovoru za list Heti Valasz, objavljenom u četvrtak.

Iz Mađarske, zemlje s manje od 10 milijuna stanovnika, u zapadnu je Europu u potrazi za bolje plaćenim poslom otišlo oko pola milijuna ljudi. Posljedično su se poslodavci u privatnom sektoru suočili s problemima u pronalasku čak 50-tak tisuća radnika za upražnjena radna mjesta.

Radnicima iz drugih zemalja EU-a već je dopušteno doseljavanje i rad u Mađarskoj u skladu s europskim načelima o slobodnom kretanju ljudi. Od masovnog priljeva muslimanskih izbjeglica i migranata koji su prošle godine došli u Europu Mađarska se pak ogradila žičanom ogradom i zidovima.

"U pogođenim profesijama privremeno moramo omogućiti poslodavcima da uzmu radnike iz EU-a, gdje radna snaga slobodno prelazi granice, ili iz susjednih zemalja", prenio je mađarski list izjave ministra Varge.

To bi se, čini se, odnosilo samo na strance iz ostalih europskih zemalja koje nisu članice EU, poput Ukrajine i nekih balkanskih zemalja, no Varga ih nije poimence naveo.

Istraživanja agencije za zapošljavanja Manpower Group u 2015. godini pokazalo je da su najdeficitarnija zanimanja u Mađarskoj vozači, inženjeri, računovođe, stručnjaci informatičke tehnologije i zdravstveni radnici.  

Trebat će ipak vremena da napori koje vlada ulaže u popunjavanje manjkova, poput reforme sustava prekvalifikacije i stručnog obučavanja, počnu davati rezultate, upozorio je mađarski ministar, dodajući da je Mađarska pod pritiskom kako bi spriječila gubitak potencijalnih ulaganja.  

Također bi, napominje Varga, mađarske kompanije trebale podići plaće kako bi odvratile radnike da u velikom broju odlaze u bogatije susjedne zemlje u Uniji zbog bolje plaćenih poslova, kao što je slučaj s Austrijom. Ustvrdio je i da će plaće u idućoj godini značajno porasti.

Prema podacima tamošnjeg statističkog ureda, bruto plaće u lipnju na godišnjoj su razini uvećane za 5,7 posto. Stopa nezaposlenosti u tri mjeseca do kraja srpnja iznosila je pet posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?