francuski predsjednik

Macron: Želim istinu i priznanje, ako to ne učinimo, nećemo krenuti dalje

macron
26.08.2022.
u 21:42

Nisam dijete alžirskog rata, kao ni moja obitelj. Ali znam jedno: ni Francuska ni Alžir ne mogu krenuti dalje. Zašto? Zato što su naše povijesti isprepletene, poručio je Macron.

Nakon odavanja počasti francuskim vojnicima koji su poginuli u ratu za alžirsku neovisnost, francuski predsjednik Emmanuel Macron u alžirskoj prijestolnici pozvao je na otvaranje novog poglavlja u odnosima dviju zemalja. 

Njihove bilateralne odnose, naime, desetljećima opterećuju traume naslijeđene iz razdoblja francuske kolonijalne vladavine u Alžiru, a prošle godine sve je kulminiralo diplomatskom svađom dviju strana.

Macron je već najavio osnivanje zajedničke komisije. Povjesničari s obje strane trebali bi se pozabaviti često posve oprečnim stajalištem Pariza i Alžira u vezi s istim povijesnim događajima, prenosi HRT.

- Stalno moramo birati između ponosa ili pokajanja. Ja želim istinu i priznanje. Ako to ne učinimo, nikada nećemo krenuti dalje. Nisam dijete alžirskog rata, kao ni moja obitelj. Ali znam jedno: ni Francuska ni Alžir ne mogu krenuti dalje. Zašto? Zato što su naše povijesti isprepletene, poručio je Macron.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?