Francuski predsjednik

Macron uoči parlamentarnih izbora imenovao nove ministre

Emmanuel Macron
Reuters/Pixsell
20.05.2022.
u 19:21

U novu vladu koja ima 14 muškaraca i 14 žena, ušli su i dužnosnici iz prošle vlade, među njima Bruno Le Maire koji ostaje ministar gospodarstva i Gerard Darmanin, unutrašnjih poslova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u petak, tri tjedna prije parlamentarnih izbora, iskusnu diplomatkinju Catherine Colonnu za novu ministricu vanjskih poslova i planira uvesti u vladu istaknute osobe iz civilnog društva.

Colonna (66), karijerna diplomatkinja, aktualna je francuska veleposlanica u Londonu.

U novu vladu koja ima 14 muškaraca i 14 žena, ušli su i dužnosnici iz prošle vlade, među njima Bruno Le Maire koji ostaje ministar gospodarstva i Gerard Darmanin, unutrašnjih poslova.

Ova vlada sastavljena više od tri tjedna nakon reizbora predsjednika Macrona 24. travnja, vodit će bitku na parlamentarnim izborima 12. i 19. lipnja na kojima će predsjednikova stranka pokušati još jednom osvojiti većinu u Narodnoj skupštini.

Prva ministarska sjednica održat će se u ponedjeljak, a predsjedat će joj predsjednik, liberalni centrist.

Nova vlada će se sučeliti s nacionalnom i s međunarodnom agendom, posebno nabijenom i teškom zbog rata u Ukrajini, inflacijom kakve nije bilo od uvođenja eura i veoma slabim gospodarskim rastom.

Macron je početkom tjedna imenovao Elisabeth Borne za predsjednicu vlade.

Francuski tisak piše o njezinu imenovanju kao o "pametnom izboru" i o kontinuitetu jer je Borne (61) bila zaredom ministrica prometa, ekologije i rada u prvom Macronovu petogodišnjem mandatu i jedna je od rijetkih koji su u vladi od početka njegova mandata 2017.

Predsjednik je obećao da će u drugom mandatu voditi računa o nezadovoljstvu koje je velik broj Francuza izražavao kroz prosvjedni pokret "žutih prsluka", pobune protiv njegove porezne i socijalne politike i da će promijeniti način upravljanja.

Prilike u zemlji su napete: po nedavnoj anketi instituta Ifop, velika većina Francuza (77 posto) kaže da se boji socijalnih nemira u idućim mjesecima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?