trosatno sučeljavanje

Macron u predsjedničkoj debati učvrstio vodstvo pred Le Pen

macron
22.04.2022.
u 21:13

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se Macronov prednost povećala od prvog kruga izbora 10. travnja, te da je Macronova prednost ispred Le Pen 10-14 postotnih bodova.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otklonio je veliku prepreku na putu do reizbora borbenim nastupom u debati protiv kandidatkinje desnice Marine LePen, pokazuju ankete.

Po anketama, većina gledatelja smatra da je Macron bio pobjednik debate, iako ga se još uvijek smatra arogantnim.

Iako je Le Pen djelovala uglađenije i staloženije nego u TV dvoboju na prethodnim predsjedničkim izborima 2017., Macron je krenuo u ofenzivu zbog njezinih veza s ruskim vodstvom, politika prema Europskoj unije i gospodarske politike.

Otprilike 59 posto gledatelja smatra da je Macron bio uvjerljiviji u debati održanoj četiri dana prije nedjeljnih izbora, prema anketi izrađenoj za BFM TV.

Iz toga proizlazi da gotovo trosatno sučeljavanje neće promijeniti ishod izbora jer Macron uživa vodstvo po svim anketama.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se Macronov prednost povećala od prvog kruga izbora 10. travnja, te da je Macronova prednost ispred Le Pen 10-14 postotnih bodova.

Analitičari se slažu da debata nije promijenila situaciju u korist Le Pen.

"Da, Emmanuel Macron je pobijedio, ali njegova protivnica je izbjegla ponavljanje prethodne katastrofe", napisao je na Twitteru Gerard Araud, bivši francuski veleposlanik.

"Ova je rasprava ne diskvalificira kao ona iz 2017., ali joj ne pomaže ni smanjiti jaz", dodao je.

U ofenzivi tijekom većeg dijela rasprave, Macron je najviše kritizirao Le Pen zbog kredita njene stranke preko ruske banke za kampanju iz 2017.

"Govorite o svom bankaru kada govorite o Rusiji, to je problem", poručio je Macron protukandidatkinji.

"Ovisite o ruskoj moći, ovisite o gospodinu Putinu", dodao je.

Ankete predviđaju Macronovu pobjedu

Iako Macron uživa prednost izvan okvira statističke pogreške, činjenica da 3 od 10 birača ne namjerava glasati ili još nisu odlučili za koga će glasati, izborno iznenađenje ne može biti otpisano.

Očekuje se da će na izbore izaći između 72 i 74 posto birača, što bi bio najniži odaziv od drugog kruga predsjedničkih izbora 1969.

Po anketi agencije Ipsos-Sopra Steria Poll za France Info i Le Parisien, provedenoj na uzorku od 1600 birača, Macron bi trebao pobijediti Le Pen s 57 posto glasova, a očekuje se da će na birališta u drugom krugu izbora izaći oko 73,5 posto birača.

Macron je u petak održao skup u srednjovjekovnom selu Figeac u  južnoj Francuskoj, a biračima je poručio da su nedjeljni izbori plebiscit o budućnosti zemlje.

“24. travnja imat ćemo referendum za ili protiv Europe. Mi želimo Europu”, rekao je Macron, dodavši da se tada održava i referendum "za ili protiv sekularne, ujedinjene i nedjeljive Francuske".

U intervjuu za BFM  TV Macron je pak u petak usporedio nadolazeće izbore sa situacijom uoči američkih izbora na kojima je pobijedio Donald Trump, upozorivši da vodstvo u anketama nije jamstvo pobjede.

"Idući dan su se probudili s mamurlukom", kazao je Macron.

Pojasnio je da je situacija u Francuskoj slična jer se odlučuje o temeljnom smjeru zemlje, a ukazao je i na nesposobnost anketa da predvide ishod američkih izbora i referenduma o brexitu 2016.

Kazao je i da je činjenica da će Marine Le Pen dobiti više glasova, nego na prethodnim predsjedničkim izborima, njegov neuspjeh.

Na prethodnim izborima Macron je dobio 66, 10 posto glasova, a Le Pen tek 33, 90 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?