AKCIJA PARIZ-RIM

Macron: Sabirni centri i u Libiji da odvojimo migrante od izbjeglica

28.07.2017.
u 08:06

Postavljanjem prihvatnih centara u Libiji želi se spriječiti da osobe koje nemaju pravo na azil krenu preko Sredozemlja

Već ovog ljeta Francuska će u Libiji postaviti prihvatne centre u kojima će se analizirati molbe za dobivanje azila, izjavio je jučer francuski predsjednik Emmanuel Macron poslije obilaska prihvatnog izbjegličkog centra u Orleansu.

Italija će uputiti, na zahtjev libijske vlade, ratne brodove u libijske vode kako bi pripomogla u borbi protiv krijumčara ljudima, izjavio je talijanski premijer Paolo Gentiloni nakon jučerašnjeg susreta u Rimu s libijskim premijerom Fayezom al-Sarrajom. Italija će pripomoći i u kontroli južne libijske granice preko koje izbjeglice iz Afrike dolaze u Libiju da bi nastavile put prema Europi. Rim već dulje vrijeme priprema s Libijom operacije za zaustavljanje migrantskog vala, a sada je odjednom u sve upala i Francuska. Želi li Pariz istisnuti Italiju iz Libije, pitala je novinarka Macrona?

– Italija je potpuno udružena s nama (ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian bio je u Rimu) i ne postoje razilaženja u stajalištima. To je zajednički posao u suradnji i s Europskom unijom – odgovorio je Macron. Postavljanjem prihvatnih centara u Libiji želi se spriječiti da osobe koje nemaju pravo na azil krenu na opasni put preko Sredozemlja

. U Parizu su prije tri dana s Macronom bili libijski premijer Fayez al-Sarraj i zapovjednik vojske Khalifa Haftar, a dan poslije Al-Sarraj bio je u Rimu.

– Trebamo tehnologiju za kontrolu obale, ali su potrebni i posebni napori za nadzor južne granice Libije kako bi se izbjeglice vratili u njihovu zemlju – kazao je Al-Sarraj u Rimu.

Surađuju li stvarno Rim i Pariz ili se natječu za položaj u Libiji?
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?