nakon napada na Twitteru

Macron: Puštam Trumpa da se igra politike

15.11.2018.
u 08:54

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu, nakon što ga je američki predsjednik Donald Trump napao na Twitteru, da se dva dugogodišnja saveznika poput Francuske i SAD-a međusobno moraju odnositi s poštovanjem i da je Francuska američki saveznik, ali nije vazalska država.

U pet postova objavljenih u utorak, Trump je kritizirao ključnog američkog saveznika zbog poraza koji je gotovo doživjela od Njemačke u dvama svjetskim ratovima te zbog vinske industrije i Macronove niske popularnosti.

"U svakom trenutku naše povijesti, bili smo saveznici, a između saveznika potrebno je poštovanje", rekao je Macron navodeći francusku podršku američkom ratu za neovisnost i američku podršku u dvama svjetskim ratovima.

"Mislim da Francuzi ne očekuju da odgovorim na tvitove, nego da nastavimo tu važnu povijest", kazao je za TF1 u intervjuu na nosaču zrakoplova Charles de Gaulle, prenosi Reuters.

Trump igra samo za domaću publiku, dodao je.

"Mislim da se igra politike i puštam ga da se igra politike", rekao je Macron.

Upitan o svom prijedlogu da se stvori europska vojska, što je Trump kritizirao u tvitovima prošli tjedan, Macron je odgovorio: "SAD je naš povijesni saveznik, a bit će to i dalje. To je saveznik s kojim smo preuzimali rizike, s kojim smo izvodili najkompliciranije operacije. Biti saveznik međutim ne znači biti vazalska država", istaknuo je francuski predsjednik.

Emmanuel Macron je rekao kako je njemu važnija odlična suradnja između američke i francuske vojske nego objave na Twitteru američkog predsjednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?