Francuski predsjednik

Macron poziva Trumpa da ne povlači vojnike iz Afrike

14.01.2020.
u 09:06

Nakon što nije uspeo uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trumpa da se drži Pariškog klimatskog sporazuma i da ne odustane od napuštanja Iranskog nuklearnog sporazuma, francuski predsjednik Emmanuel Macron sada ga pokušava uvjeriti da ne povlači trupe iz Afrike.

"Ukoliko bi se Sjedinjene Države odlučile povući iz Afrike, to  bi bila  loša vijest za nas", rekao je Macron kasno u ponedjeljak na konferenciji za novinare nakon samita u Pauu, na jugozapadu Francuske, s predsjednicima pet afričkih zemalja- Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger- koje čine grupu Sahel.

Macronove primjedbe uslijedile su nakon što su visoki američki vojni dužnosnici istanuli kako Washington razmišlja o smanjenju svoje vojne prisutnosti u Africi, prenosi Politico.

Francuski predsjednik  je rekao da iako je američko vojno prisustvo u  toj regiji relativno malo, doprinos je značajan. SAD ima 7.000 vojnika u rotaciji na afričkom kontinentu i dodatnih 2.000 vojnika angažiranih u misijama za obuku. Također ima veliku bazu bespilotnih letjelica u Nigeru, koja pruža važne obavještajne podatke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije