Francuski predsjednik

Macron poziva na smirenost u rješavanju ukrajinske krize

macron
08.02.2022.
u 18:28

Francuska pokušava biti medijator, ali za sada nema većih pomaka. Međutim, Macron je kazao kako misli da su razgovori pomogli spriječiti daljnju eskalaciju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, prvi čelnik zapadne sile koji se susreo s Vladimirom Putinom od ruskog gomilanja postrojbi blizu granice s Ukrajinom, kazao je kako vjeruje da je moguće poduzeti korake za deeskalaciju krize te ja pozvao sve strane da ostanu smirene.

Macron koji je, za razliku od britanskog i američkog vodstva, umanjio mogućnost da će Rusija uskoro napasti susjeda, odletio je u utorak iz Moskve za Kijev gdje se sastao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem.

Francuska pokušava biti medijator, ali za sada nema većih pomaka. Međutim, Macron je kazao kako misli da su razgovori pomogli spriječiti daljnju eskalaciju. Putin i Zelenskij kazali su mu da su predani principima mirovnog sporazuma iz 2014.

Dodao je da je taj sporazum, poznat kao Protokoli iz Minska, put za rješavanje postojećih nesuglasica.

"Ova zajednička predanost jedini je način koji nam omogućuje stvaranje mira, jedini način da stvorimo održivo političko rješenje", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.

"Smirenost u riječima i djelima nužna je za sve strane", kazao je Macron i pohvalio Zelenskog za "smirenost koju pokazuju on i ukrajinski narod", dok su suočeni s vojnim pritiskom.

Ranije je branio ishod razgovora u Moskvi, iako nisu doveli do većeg pomaka. Kazao je novinarima da nije očekivao "niti jednu sekundu" da će Putin učiniti ustupke.

Strah od invazije na Zapadu

Zapadne zemlje predvođene SAD-om strahuju da se Rusija priprema za invaziju Ukrajine. Rusija je rasporedila više od 100 tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali odbacuje navode da planira invaziju.

Međutim, ističe da je spremna na neodređene "vojno-tehničke mjere", ako NATO ne pristane na zahtjeve koji uključuju zabranu primanja Ukrajine u NATO i povlačenje dijela vojnika iz članica NATO-a koje graniče s Rusijom.

SAD i Europska unija zaprijetili su Rusiji sankcijama ako napadne Ukrajinu. Moskva, koja je najveći opskrbljivač Europe energentima usprkos sankcijama nakon aneksije Krima 2014., uvelike je odbacila nove sankcije kao praznu prijetnju.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u ponedjeljak da "neće više biti Sjevernog toka 2" ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Dok su zapadne zemlje zajedno poduprle Ukrajinu, ne slažu se oko vjerojatnosti rata. Francuski dužnosnici sugeriraju da je Washington precijenio prijetnju, a sam Kijev je također umanjio vjerojatnost invazije velikih razmjera.

Macron, za kojeg se očekuje da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima u travnju, rekao je prije nego što je otišao na put u Moskvu kako vjeruje da Rusija ne planira napasti Ukrajinu, ali želi ponovno pregovarati o europskim sigurnosnim aranžmanima.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg, upitan u intervjuu za CNN kolika je vjerojatnost ruske invazije, kazao je: "Nije sigurno, ali ono što vidimo je kontinuirano jačanje vojnih snaga sa sve više i više vojnika... Smanjuje se vrijeme upozoravanja, a povećava rizik od napada".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije