Podrška francuskom predsjedniku

Macron povećao vodstvo u anketama manje od dva mjeseca prije izbora

macron
28.02.2022.
u 20:24

Podrška francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na najvišoj je razini manje od dva mjeseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora zahvaljujući njegovoj ulozi u ukrajinskoj krizi, pokazala je anketa u ponedjeljak.

Macronu je podrška porasla za dva posto prema IFOP anketi za Paris Match. Sada uživa 28 posto podrške, najviše otkako se provode ankete, a porast podrške uslijedio je manje od dva mjeseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora 10. travnja.

Druga je desničarka Marine Le Pen, izgubila je 0,5 postotnih bodova podrške i sada je na 16 posto, dok je trećeplasirani Eric Zemmour pao na 14 posto podrške. Podrška konzervativki Valerie Pecresse pala je za jedan posto, na 13 posto. 

Macron je predvodio europske napore da se izbjegne rat u Ukrajini. Susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi ranije u veljači i proteklih je tjedana provodio sate na telefonu s njim i drugim svjetskim liderima. 

Ruska invazija na Ukrajinu poljuljala je njegove desničarske protivnike i prisilila rusofile Le Pen i Zemmoura da pravdaju svoju prijašnju potporu Putinu.

Macron, koji još nije objavio predsjedničku kandidaturu, ali se očekuje da će to učiniti, smatra se favoritom na izborima 24. travnja. Prema anketi provedenoj na 1500 ispitanika, Macron bi osvojio 56,5 posto glasova, a Le Pen 43,5 posto. 

Druga anketa tijekom vikenda pokazala je da birači podržavaju Macronovu ulogu u ukrajinskoj krizi. Podržalo ga je oko 58 posto Francuza prema Harris Interractiveu, dok je Le Pen podržalo 28 posto birača, a Zemmoura 21 posto. 

Gotovo dvije trećine ispitanika navelo je da će ukrajinska kriza utjecati na to kako će glasati na izborima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije