francuski čelnik

Macron ponovo zaprijetio zračnim udarima u Siriji

12.03.2018.
u 16:06

Francuska je spremna pokrenuti ciljane udare po bilo kojoj lolkaciji u Siriji  koja se koristi za pokretanje kemijskih napada koji bi mogli rezultirati pogibijama civila, izjavio je predsjednik Emmanuel Macron.

Neposredno prije nego što bi Ujedinjeni narodi trebali raspravljati o Siriji, Macron je izjavio da Moskva, bliski saveznik vlade predsjednika Basharta al-Assada, nije učlinila dovoljno da se omoguće humanitarni napori u pobunjeničkoj enklavi Istočna Guta u blizini Damaska.

Upitan o sirijskom sukobu na konferenciji za novinare u Indiji, Macron je kazao da će Francuska biti spremna napasti ako pronađe "neoborive dokaze" da je korišteno kemijsko oružje s namjerom da se ubijaju ljudi.

- Onog dana kada budemo imali, posebno u tandemu s našim američkim partnerima, neoboriv dokaz da je crvena linija pređena - konkretno ako se bude koristilo kemijsko oružje sa smrtonosnim ishodom - učinit ćemo ono što su sami Amerikanci učinili prije nekoliko mjeseci; stavit ćemo se u poziciju da pokrenemo ciljane napade - izjavio je Macron.

Francuski čelnik upućivao je takvu prijetnju i ranije ali s malo utjecaja na događaje u Siriji.

- Mi provjeravamo podudarnost naših informacija s onima naših saveznika, ali da budemo jasni, mi imamo vlastite kapacitete da identificiramo mete i da pokrenemo napade ukoliko se ukaže potreba - kazao je Macron, prenosi Reuters.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije