Francuski predsjednik

Macron: NATO na samrti, Europa na rubu ponora

07.11.2019.
u 14:25

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za "The Economist", u kojem je rekao kako je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora.

Macron je u intervjuu upozorio europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a.

- Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora - kazao je Macron pa dodao kako Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

- U protivnom, Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu - rekao je Makron, prenose mediji. 

- Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD i saveznika u NATO-u i trenutno prisustvujemo agresiji partnerske Turske u zoni u kojoj su, bez koordinacije, naši interesi na kocki - ustvrdio je Macron.

- To što se događa je golemi problem za NATO - poručio je francuski predsjednik.

- Angažirali smo se u borbi protiv Islamske države. Paradoksalno je što američka odluka i turska ofanziva u oba slučaja imaju isti ishod: žrtvovanje naših partnera na terenu koji su se borili protiv ISIL-a - Sirijskih demokratskih snaga - kazao je Macron.

Stoga smatra kako Europa, s jedne strane, mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane, ponovno pokrenuti strateški dijalog s Rusijom koji bi bio uskraćen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?