Francuski predsjednik

Macron: Nastojanje Moldavije da se pridruži EU-u "savršeno je legitimno"

Emmanuel Macron
Reuters/Pixsell
15.06.2022.
u 21:22

Rat u Ukrajini opisao je kao "prijetnju stabilnosti cijele regije" te je kazao da je Moldavija "zemlja koja je već 'usidrena' unutar europske obitelji".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je, na konferenciji za novinare održanoj zajedno s predsjednicom Moldavije Maijom Sandu izjavio kako je nastojanje Moldavije da se pridruži Europskoj uniji "savršeno legitimno".

Moldavija, geografski smještena između Ukrajine i članice EU-a Rumunjske, jedna je od triju bivših sovjetskih država, koje su, uz Gruziju i Ukrajinu podnijele zahtjev za pridruženjem EU-u, samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Ta zemlja i dalje izražava interes za pridruženjem EU-u usred zabrinutosti da bi mogla biti uvučena u rat zbog nestabilnosti u vlastitoj regiji Pridnjestrovlju, koju vode proruski separatisti, a na ukrajinskoj granici su je okupirale ruske mirovne vojne snage.

Macron je rekao da će Francuska, koja predsjedava Europskom unijom do kraja mjeseca, pomoći u postizanju konsenzusa među članicama EU-a o pitanju zahtjeva Moldavije za pridruženjem bloku na ključnom sastanku Vijeća koji se održava idući tjedan. 

Rat u Ukrajini opisao je kao "prijetnju stabilnosti cijele regije" te je kazao da je Moldavija "zemlja koja je već 'usidrena' unutar europske obitelji".

Francuski predsjednik je rekao i da želi postići konsenzus o odobrenju službenog statusa kandidata za ove tri zemlje te je dodao da moldavski zahtjev ne treba odvajati od zahtjeva Ukrajine.

Sandu je rekla da Moldavija želi postati članica EU-a "što je prije moguće. No realni smo i shvaćamo da moramo još puno toga napraviti".

Dodala je kako je rat u Ukrajini zakomplicirao integraciju Moldavije u EU, ali i da reforme približavaju Moldaviju standardima EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije