Predsjednik Francuske

Macron kaže da Francuzi osjećaju "prazninu" zbog smrti kraljice Elizabete

Emmanuel Macron
Reuters/Pixsell
09.09.2022.
u 17:23

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron odao je počast kraljici Elizabeti II. u petak, poručivši da "svi osjećamo prazninu" nakon njezine smrti, piše AFP.

Unatoč francuskoj revolucionarnoj povijesti, koja uključuje i dekapitiranje kralja 1793., zemlja je dugo bila fascinirana britanskom kraljevskom obitelji, a posebne je simpatije imala prema monarhu s najdužim stažem.

Njezina smrt prikrila je, možda samo nakratko, nedavne političke napetosti između Londona i Pariza oko brexita, migranata koji pokušavaju preći iz Francuske i Veliku Britaniju i ribarstva.

"Uz nju su Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo dijelile ne samo srdačne odnose, već toplo, iskreno i lojalno partnerstvo. Za vas je ona bila vaša kraljica, a za nas kraljica", rekao je Macron na engleskom jeziku u videozapisu objavljenom na Twitteru.

"Zahvalni smo na njezinoj dubokoj privrženosti Francuskoj: Elizabeta II je ovladala našim jezikom, voljela je našu kulturu i dirnula naša srca", dodao je.

Macron je kasnije u britanskom veleposlanstvu, nedaleko od predsjedničke palače, ostavio rukom napisano saučešće u kojem Elizabetu naziva "kraljicom hrabrosti".

Kraljica Elizabeta bila je na naslovnicama francuskih novina u petak, a Parisien je napisao: "Voljeli smo je tako puno".

Neki su položili cvijeće ispred britanskog veleposlanstva u kojem na zidovima još uvijek vise dva golema kraljičina portreta iz vremena proslave njezinih 70 godina na prijestolju ranije ove godine.

"Nikada nisam poznavala svoje bake i djedove. Osjećam se kao da sam izgubila baku", rekla je Victoria Cazals (48) ostavljajući buket na pločniku.

Drugdje u Francuskoj također je odana počast kraljici, a zastave su spuštene na pola koplja na brojnim javnim ustanovama.

U Nici, omiljenoj destinaciji britanskih aristokrata, veliki kraljičin portret postavljen je na Engleskoj šetnici (Promenade des Anglais).

"Danas Nica i Francuska plaču s Ujedinjenim Kraljevstvom", napisao je lokalni parlamentarac Eric Ciotti iz desne Republikanske stranke.

Kraljica je tečno govorila francuski, a prvi je puta posjetila Francusku s 22 godine kao princeza.

Vratila se kao kraljica 1957., sastavši se tada s predsjednikom Reneom Cotyjem. Još će četiri puta kao državnica posjetiti Francusku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?