pariz

Macron: Jerusalem je glavni grad Palestine i Izraela

06.06.2018.
u 10:25

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je nakon sastanka s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u Parizu izjavio da je preseljenje veleposlanstva SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem izazvalo nasilje i da nije pomoglo mirovnom procesu.

"Ako tako nešto dovodi do pogibije ljudi, to za mene nije radosna vijest", rekao je Macron u utorak na konferenciji za medije, dodajući da će Pariz pomoći da se riješi humanitarna kriza u Gazi.

Istaknuo je kako je premijeru Izraela kazao da Francuska i dalje podržava postojeći nuklearni sporazum s Iranom.

"Kao što tvrde i naši europski saveznici, potrebno je da budemo posvećeni nuklearnom sporazumu s Iranom kako bi kontrolirali balistički raketni program", rekao je Macron.

Ipak, dodao je da sporazum s Iranom nije dovoljan i da će nakon 2025. godine biti potrebno "dodatno raditi na njemu".

Napomenuo je da je Jerusalem glavni grad dviju država, dodajući da je važno da ovo pitanje bude sastavni dio pregovora između dviju strana.

"Posebno osuđujem svaki oblik nasilja koje se posljednjih tjedana provodi prema civilima u Gazi", rekao je Macron, prenosi TRT.

Naglasio je kako će biti nastavljena dosadašnja suradnja između Francuske i Izraela.

Netanyahu je istaknuo da "radikalni vjernici" predstavljaju najveći problem za demokraciju, dodajući da je u tom smislu potrebno uvesti stroge sankcije Iranu.

"Od predsjednika Macrona sam tražio da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom", rekao je Netanyahu, naglasivši kako vjeruje da će sporazum s Teheranom na kraju biti i poništen.

Napomenuo je da je za Izrael veoma važno da Iran ne posjeduje nuklearno oružje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije