EUROPSKA OBRANA

Macron: Europa treba pravu europsku vojsku

06.11.2018.
u 19:00

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je ponovno pozvao na sastavljanje europske vojske koja bi Europi omogućila obranu od Rusije, bez oslanjanja na pomoć Sjedinjenih Država

"Ako se ne odlučimo na sastavljanje prave europske vojske, tada ne štitimo uistinu europske građane", rekao je Macron za francusku radio postaju Europe 1. 

Macron je već izrazio svoje mišljenje o potrebi osnivanja europske vojske u svom govoru na sveučilištu Sorbonne u rujnu 2017., kada je također pozvao na stvaranje zajedničkog europskog obrambenog proračuna.

"Ako je postojala ijedna Komisija koja je istaknula potrebu za formiranjem pravog obrambenog tijela EU-a, tada je to učinila ova Komisija", izjavio je njezin glasnogovornik Margaritis Schinas u odgovoru na Macronovu izjavu.

"Moramo započeti i s ostalim. I u nekom trenutku .. vjerojatno ćemo vidjeti nešto što će ljudi opisati kao europsku vojsku ili će doći do udruživanja europskih sredstava kako bi obrambeni identitet EU-a bio vidljiviji i smisleniji", dodao je Schinas.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen izjavila je da je Europa već postavila temelje za realizaciju Macronovih zahtjeva.

"Europska vojska mora biti stvorena unutar Europske unije, a ne izvan nje. Iz istog smo razloga prije godinu dana osnovali Europsku obrambenu uniju", kazala je von der Leyen u Berlinu. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?