Francuski predsjednik

Macron: Europa je napravila pogrešku u politici proširenja na Balkan

05.12.2019.
u 09:21

Naglasio je kako je bila pogreška zasnovati odnos s Balkanom samo na pristupanju EU, ali da je ono moguće u jednom trenutku.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je tek nedavno pokazao svoje pravo lice u vezi s procesom proširenja na Zapadni Balkan, ponovno je dao izjave koje su na tragu blokiranja ovog procesa. Nakon summita NATO-a u Londonu izjavio je kako je EU učinila kolektivnu pogrešku tako što je proglasila da je prijem u članstvo jedini odnos EU sa Zapadnim Balkanom.

Smatra kako bi proces trebao biti više politički i praćen fazom strateškog partnerstva.

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse da se predomisli i odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom do ožujka, Macron je rekao kako nije samo Francuska bila protiv otvaranja pregovora, ali prihvaća odgovornost i ulogu negativca ako je drugima tako lakše.

"Misliteli da se život građana Srbije promijeni svaki put kada otvorimo neko poglavlje – ne bih rekao. Zato treba ponovno promisliti cijeli proces", rekao je on, prenosi Klix.ba. 

Kaže kako priznaje sve reforme provedene u Sjevernoj Makedoniji uključujući i hrabru odluku o promjeni imena.

"Krajnji cilj procesa je da čvrsto vežemo Zapadni Balkan za Europu. Znamo da je to geopolitički izazov, izbjeći intervencije drugih zemalja, destabilizaciju koja je rizik i za te zemlje i za Europu. To povezivanje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan, to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja", poručio je Macron.

Naglasio je kako je bila pogreška zasnovati odnos s Balkanom samo na pristupanju EU, ali da je ono moguće u jednom trenutku.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?