ISLAMSKI TEROR U FRANCUSKOJ

Macron dao važan intervju za Al Jazeeru: Ne želim odustati

31.10.2020.
u 19:37

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je veliki intervju za katarsku televiziju Al Jazeeru.

Macronov intervju za Al Jazeeru, televiziju koja ima velik utjecaj i doseg u islamskom svijetu, dolazi u trenutku kad Francusku potresa serija napada islamističkih terorista, a deseci tisuća muslimana diljem svijeta prosvjeduju zbog karikatura Muhameda koje je objavio francuski satirični list Charlie Hebdo. Na tim prosvjedima bijesni muslimani pale i gaze francuske zastave, ali i lutke koje predstavljaju francuskog predsjednika Macrona. Ne treba zaboraviti ni da je turski predsjednik Erdogan pozvao na bojkot francuskih proizvoda, koji je prihvaćen u dijelu većinski muslimanskih zemalja.

"Mogu shvatiti šok zbog karikatura Muhameda, ali neću nikad prihvatiti da se opravdava nasilje. Naša dužnost je zaštititi slobode i prava", rekao je Macron za Al Jazeeru u intervjuu koji je snimljen jučer, a u cijelosti je objavljen na YouTube kanalu ureda francuskog predsjednika.

Francuski predsjednik podsjetio je da karikature Muhameda koje je objavio Charlie Hebdo nisu povezane s francuskom državom, ali je pojasnio da u Francuskoj postoji sloboda izražavanja koja omogućava objavu takvih karikatura.

"Karikature nisu državni projekt, one su proizvod slobodnih i neovisnih novina koje nisu povezane s vladom", rekao je Macron.

"Ne želim odustati, to bi bio strašan gubitak našeg suvereniteta"

"Reakcije u muslimanskom svijetu posljedica su gomile laži i činjenice da su ljudi povjerovali da i sam odobravam te karikature (...) Zagovaram slobodu pisanja, mišljenja i crtanja u mojoj zemlji jer mislim da je to važno, da je to pravo, da su to naše slobode", istaknuo je francuski predsjednik.

"To ne znači da osobno podupirem sve što se kaže i što se nacrta", dodao je.

Rekavši da želi "smirivanje" stanja, opetovao je da ne želi "odustati jer bi to bilo neustavno i strašan gubitak suvereniteta", istaknuvši da u Francuskoj nema stigmatizacije muslimana. Francuski predsjednik je ustvrdio da su najveće žrtve radikalnog islama upravo sami muslimani.

"U mnogim zemljama koje su pozvale na bojkot se ne mogu crtati ni karikature dužnosnika te zemlje"

"No mnogim čelnicima kažem i da su mediji u Francuskoj slobodni", istaknuo je, dodavši da "u mnogim zemljama koje su pozvale na bojkot više nema slobodnih medija, dakle više se ne mogu crtati karikature ne samo proroka, Boga ili Mojsija nego ni dužnosnika te zemlje".

"Ponekad se crtaju karikature stranih čelnika, a ne čelnika zemlje u kojoj se živi jer su karikaturistima lomili ruke, a novinare ubijali i trpali u zatvor. To nije slučaj u Francuskoj", istaknuo je.

Macron je ocijenio "nedostojnom i nedopustivom" kampanju bojkota francuskih proizvoda u nekim muslimanskim zemljama.

"Ova je kampanja nečuvena i osuđujem je. Provode je neke privatne skupine koje nisu razumjele u čemu je problem i oslanjaju se na laži. To je nedopustivo ", rekao je Macron.

"Erdogan se ponaša ratnohuškački"

Što se tiče njegova turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana, ocijenio je da se "ratnohuškački ponaša sa saveznicima u NATO-u", dodavši da želi da se "stvari smire" i da turski predsjednik "ne govori laži".

Ujedno je zatražio da "turski predsjednik poštuje Francusku i Europsku uniju, da poštuje njezine vrijednosti, ne govori neistine i ne vrijeđa", u vrijeme dok vlada napetost u diplomatskim vezama dviju zemalja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije