Naslovnica Svijet

Macron: ‘Bijes ću pretočiti u rješenja’

Macron uputio Francuzima otvoreno pismo, želi pokrenuti debatu o “35 ključnih pitanja” jer zna da mu na vrata KUCA sve jača desnica
15. siječnja 2019. u 07:37 0 komentara 58 prikaza

Francuski predsjednik Emanuel Macron, koji i inače ostavlja dojam osobe s viškom energije, odlučio je da neće mirno gledati kako mu pada popularnost te javnosti svoje zemlje poslao otvoreno pismo potičući nacionalnu raspravu o nekolicini ključnih pitanja. S obzirom na to da su u subotu ponovno prosvjedovali “žuti prsluci”, Macron želi, kako kaže, “bijes pretočiti u rješenja”. 

Cilj smanjiti nezaposlenost

Predsjednik Francuze poziva da daju prijedloge preko interneta te da sudjeluju u lokalnim debatama. Macron je najavio i da će krenuti na turneju po Francuskoj u kojoj će se susresti s brojnim gradonačelnicima i vijećnicima na lokalnoj razini. U pismu je francuski predsjednik istaknuo da mu je glavni cilj borba protiv nezaposlenosti, po kojoj je jedna od rekorderki eurozone s 8,9 posto. Odbacio je bilo kakvu toleranciju nasilja, a naglasak stavio na četiri točke, od ukupno 35 koliko ih ističe, i o njima posebno želi čuti glas svoje javnosti, a to su porezi i javna potrošnja, organizacija države i javne usluge, ekološka transformacija te demokracija i državljanstvo. “Porezi su u srži naše solidarnosti, oni financiraju javne usluge”, piše Macron, no kada su previsoki, destimuliraju investicije. Dodao je da promjene poreza koje je njegova vlada donijela neće povući, ali pitao je građane da mu predlože što dalje treba učiniti. Što se reorganizacije zemlje tiče, građane pita kakav bi stupanj centralizacije željeli te kako reorganizirati administraciju. Na području njegove kontroverzne zelene politike, tvrdi da je ona “ključna za našu budućnost”. Kako je financirati?, pitao je Francuze njihov predsjednik, a treba li uvesti obvezno glasanje i smanjiti broj parlamentaraca neka su od pitanja vezana za četvrtu ključnu točku demokracije i državljanstva.

Proaktivnim pristupom Macron pokušava zaustaviti pad popularnosti i dokazati svojoj javnosti da sve konce drži u svojim rukama. Kako je izgubio i dio kredibiliteta u međunarodnim liberalnim krugovima koji su mu dosad bili skloni jer je odustao od dijela reformi, što oni tretiraju kao da je pokleknuo ispred prosvjednika, i prema inozemstvu šalje poruku da stanje u zemlji i dalje ima pod kontrolom.

To je posebno važno u kontekstu rasta potpore oporbenoj desnoj stranci Nacionalno okupljanje Marine Le Pen koja je na valu prosvjeda koji su stvorili “žuti prsluci” krenula u kampanju za europske izbore. Od početka je pokušala priključiti svoju stranku na “energetsko napajanje” koje ti prosvjedi predstavljaju, a sjajno su joj došle sasvim nerazjašnjene ideološke postavke “žutih prsluka” što im je zajedničko s populističkom strankom Le Pen.

Desnica ide prema centru

– U kontekstu zdrave pobune “žutih prsluka”, europski izbori bit će prilika za rješenje političke krize nastale iz zaslijepljenosti, tvrdokornosti, nepoštivanja klasa i fiskalne pljačke – rekla je Le Pen u nedjelju svojim pristašama. Njezina stranka trenutačno ima 24 posto podrške i nalazi se, prema anketama, ispred Macronove stranke Republika u pokretu.

Stranka Nacionalno okupljanje dodatno je zakomplicirala političku scenu polako se pomičući prema mainstream desnici. Prije nekoliko dana Thierry Mariani, bivši član Republikanaca i ministar u vladi Nicolasa Sarkozyja, prešao je u Nacionalno okupljanje, a na izborima za Europarlament nositelj liste te stranke bit će 23-godišnji Jordan Bardella. Nije čudno da Macron osjeća da mora ubrzano djelovati.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.